Poľovnícky víkend v Sobranciach
- Zverejnené v Aktuálne
- Pridať nový komentár
Stovky lesníkov a poľovníkov si v Sobranciach uctili patróna svätého Huberta.
Súaž v príprave rýdzo poľovníckeho jedla je na Slovensku raritou. Sobrančania chcú z nej vytvori tradíciu. Na slávnostiach nechýbala prehliadka poľovníckych psov, súaž v hode flintou do žita, výstava historických zbraní a súaž o najkrajší poľovnícky klobúk.
Sobranský deň sv. Huberta odštartovali v sobotu dopoludnia poľovníckou svätou omšou. Po nej sa priestory amfiteátra zaplnili poľovníkmi, lesníkmi a milovníkmi prírody takmer z celého Zemplína. Na slávnostiach nechýbali ani ich kolegovia z Michaloviec, Trebišova a Sečoviec. S usporiadaním Dňa sv. Huberta začali v Sobranciach po prvýkrát. Primátor Štefan Staško uviedol, že chcú z tohto podujatia vytvori tradíciu. "Pretože história nášho regiónu je spojená s tradíciou lesníctva a poľovníctva".
Z poľovníkov majstri kuchári
V Sobranskom okrese je zaregistrovaných 470 poľovníkov. V regióne pôsobí 16 poľovníckych združení. Do súaže vo varení jagereka, ktorú zorganizovala miestna samospráva, Lesy SR, š.p,Odštepný závod Sobrance a Okresná organizácia Slovenského poľovníckeho zväzu, sa zapojila desiatka poľovníckych združení a lesných správ.
"NaSlovensku sa robia rôzne súaže vo varení guľáša, leča, pirohov a iných jedál, ale súaž vo varení poľovníckeho jagerku nie je nikde," povedal primátor. Základom tejto špeciality sú vnútornosti z ulovenej divokej zveri. Jagerek pripravujú z jelenej, srnčej a diviačej zveri.
"Súto vnútornosti, ktoré sú trofejou každého poľovníka, strelca. Je to pečeň, srdce, obličky a pľúca. Každý má svoj vlastný recept, tajomstvo, ako toto jedlo pripravi. Pridáva sa doň napríklad cibuľka, cesnak a slivovička. Tieto vnútornosti restujeme na panvici a podlievame to vínom alebo pivom. K hotovému jedlu sa podáva chlieb," vysvetlil Jozef Hudák z PZ Vysina z Ruskej Volovej. Poľovníctvu sa venuje 12 rokov.
(zdroj: denník KORZÁR, 19.11.2007)