Prihlásiť

Ako sa hospodári v lesoch Košického kraja?

Zhovárame sa s prednostom KLÚ v Košiciach Ing. Jozefom Lazarom

Les – Slovenské lesokruhy je časopisom všetkých lesníkov a priateľov lesa a preto sme sa v redakcii rozhodli da postupne priestor širokému spektru užívateľov a majiteľov lesa z celého Slovenska. Chceme s nimi hovori priamo v teréne o ich každodenných radostiach a starostiach, o problémoch i úspechoch, o otvorených otázkach i návrhoch ich riešenia. Budeme radi, ak skúsenosti lesníkov z jednotlivých regiónov budú inšpirujúce pre ich kolegov trebárs z druhého konca republiky a takisto pre tých, ktorí v Bratislave či vo Zvolene určujú ďalšie smerovanie slovenského lesníctva a celého lesníckeho a drevárskeho komplexu u nás. V jednej z dvoch nových rubrík, vytvorených za týmto účelom, budeme postupne navštevova jednotlivé kraje Slovenska a prináša vám z nich zaujímavé názory, postrehy a skúsenosti. Rubriku vždy otvoríme bilancujúcim rozhovorom s prednostom daného krajského lesného úradu (KLÚ). Začíname v Košickom kraji a slovo má prednosta KLÚ v Košiciach Ing. Jozefom LAZÁR.

Záhradkárčenie do lesa jednoducho nepatrí

* Môžete nám na základe vašich skúseností poveda, v ktorých lesoch na území kraja sa hospodári kvalitnejšie a zodpovednejšie – v štátnych alebo neštátnych?

- Myslím si, že nie je možné vo všeobecnosti poveda, či sa hospodári kvalitnejšie a zodpovednejšie v štátnych či neštátnych subjektoch. Existujú určité regionálne rozdiely, ktoré vždy ovplyvňovali a budú ovplyvňova výsledky hospodárenia v štátnom a neštátnom sektore, ale ja by som chcel v porovnaní so štátnymi lesmi poukáza na rozdiely v hospodárení v mestských lesoch. Mám na mysli subjekty, hospodáriace na väčších výmerách lesného majetku – na niekoľkých tisíckach hektárov. Pri obnove LHP dôraznejšie presadzujú svoje oprávnené požiadavky za účelom dlhodobo ziskového obhospodarovania lesných pozemkov. Na niekoľko desiatok rokov dopredu môžu plánova ažbovú činnos bez väčších výkyvov, celkovo plánovanie tak môže by dlhodobejšie a cieľavedomejšie. Ak je v takýchto neštátnych subjektoch schopný manažment, dokáže využi skutočnos, že v porovnaní so štátnymi subjektmi nie je obmedzovaný množstvom bariér v rozhodovaní. Všetky tieto skutočnosti sa odrážajú v lepšom hospodárskom výsledku.

Evidujeme mestské a obecné lesy, ktoré už hospodária viac ako desa rokov, čo znamená, že vznikli v podmienkach, že LHP bol vyhotovovaný v rámci hospodárenia štátnych lesov. Je dobré, že po odovzdaní do užívania týmto subjektom sa aj čas odborného personálu presunula do nových subjektov a kontinuita tak bola zabezpečená. Navyše títo ľudia dostali novú príležitos presadi sa a využi väčší priestor na sebarealizáciu v nových podmienkach. Tento ich nový vzah k obhospodarovanému majetku sa už prejavil pri obnovách LHP, ktoré prebiehali inak než dovtedy. Na týchto konaniach namietali skutočnosti, ktoré boli z hľadiska pohľadu firmy výhodnejšie, poznali a bránili si svoje práva, dokázali si skalkulova, že ak v spolupráci s vyhotovovateľom LHP využijú všetky zákonné možnosti, vytvoria si dostatočný odrazový mostík na ďalší dlhodobý rozvoj. V našom regióne máme napríklad takéto pozitívne skúsenosti s Mestskými lesmi Košice, Mestskými lesmi Dobšiná, Lesmi mesta Spišská Nová Ves, ďalej s Obecnými lesmi v Nálepkove a v Mníšku nad Hnilcom, ale to je iba niekoľko príkladov.

* Neštátne subjekty vo vašom regióne nie sú iba mestské a obecné lesy, ale aj pozemkové spoločenstvá, cirkevné lesy a fyzické osoby vlastniace les. Aké máte skúsenosti s nimi?

- V prípade cirkevných lesov možno poveda to isté, čo som povedal na adresu mestských a obecných lesov. I keď skutočne záleží prípad od prípadu, ako hodnotíme hospodáriace subjekty v cirkevných lesoch. V prípade pozemkových spoločenstiev je už situácia zložitejšia a nie je to iba dôsledok existujúcej legislatívy. Niektoré síce hospodária zodpovedne a komunikácia s nimi je na dobrej úrovni, ale je dos aj takých, kde máme vo výkone štátnej správy neustále problémy.

* Môžete ich špecifikova?

- V minulosti sa problém pozemkových spoločenstiev buď prehliadal, alebo sa javil ako nie veľmi podstatný v kontexte iných problémov lesného hospodárstva. Postupom času však čoraz viac vystupuje do popredia. Čím viac si vlastníci a podielnici uvedomujú svoje práva, tým je to badateľnejšie. Pri odovzdávaní užívateľských práv pôvodným vlastníkom, ktoré prebiehalo pred rokmi dos euforicky, došlo k chybným rozhodnutiam a navyše už v čase vzniku zákona o pozemkových spoločenstvách odborníci tvrdili, že nezodpovedá svojej dobe. Registrácia vtedy prebiehala veľakrát v rozpore s platnou legislatívou, boli v nej doslova pomiešaní vlastníci spoločnej nehnuteľnosti (pozemkov) s individuálnymi vlastníkmi, ktorých pozemky majú charakter deliteľných nehnuteľností. Orgány štátnej správy lesného hospodárstva ani dnes nemajú záujem vstupova do týchto vzahov, ak si takto konštituované spoločenstvo plní svoje zákonné povinnosti. Ale tam, kde to v poriadku nie je aj v dôsledku registrácie rôznych výborov týchto spoločenstiev, musíme ís ako sa hovorí na koreň veci a zisova skutkový stav, čo býva veľmi zložité a zdåhavé.

* Ako by vám mohla pomôc pri riešení problémov nahromadených z minulosti legislatíva?

- Podľa môjho názoru by mala by vylúčená existencia pozemkových spoločenstiev s podielovým spoluvlastníctvom bez právnej subjektivity, s ktorými je komunikácia osobitne komplikovaná, pretože podľa zákona by mal by účastníkom správneho konania každý jeden podielnik. Stal sa nám prípad, že pri vykonávaní kontroly plnenia predpisov LHP v subjekte, v rámci ktorého bol desahektárový porast rozdelený na úzke vlastnícke pásy lesa, v ktorých si bolo ažké predstavi, ako by mala by v každej z tých častí vykonaná napríklad predpísaná prebierka. Myslím si, že takýto stav nie je v súlade s princípmi hospodárenia na lesnom majetku. Takéto záhradkárčenie do lesa jednoducho nepatrí. Na druhej strane sa nie je čo čudova ľuďom, ktorí sa postupne snažia znova zrás s prinavrátenou pôdou. Takže z demografického hľadiska je to pozitívny jav, pretože títo ľudia sa snažia osta na vidieku a zveľaďova ho. Hlavne je podstatné a nevyhnutné, aby títo vlastníci pochopili skutočnos, že v spoločnom obhospodarovaní majú väčšiu možnos dospie k vyšším ziskom. Chce to ale čas.

* Čoraz viac sa medzi lesníkmi hovorí, a nielen hovorí, o prírode blízkych spôsoboch obhospodarovania lesa a jemnejších spôsoboch hospodárenia v lesoch. Rešpektujú tento trend aj neštátne subjekty vo sfére pôsobnosti košického KLÚ?

- Myslím si, že áno. Nie však preto, že by sa im tento názov páčil, alebo preto, že je to populárne. Rešpektujú ho z hľadiska znižovania nákladov na zalesňovanie a následné ošetrovanie nárastov. Používaný termín trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov (TUOL) je pre nich výhodný a chápu ho ako finančný stimul. Preto majú záujem tento princíp uplatňova. Podrastovým spôsobom hospodárenia využijú prirodzené zmladzovanie hlavných drevín tam, kde im to podmienky umožňujú.

* Zo zákona majú krajské lesné úrady zabezpečova pre vlastníkov lesov aj poradenskú činnos. Využívajú vlastníci lesov túto možnos?

- Áno, využívajú. Táto naša práca je sústredená do každej obnovy LHP, čiže do procesu, ktorý trvá približne rok. Po schválení LHP zabezpečujeme poradenskú činnos na základe konkrétnych žiadostí. Pri realizácii LHP, schvaľovaní zmien, konzultácií v sporných momentoch realizácie plánu, napríklad po kalamite, naše rady či už telefonicky alebo priamo v teréne využívajú najmä OLH a pokiaľ mám informácie, boli s našim prístupom spokojní.

* Čo by ste na záver nášho rozhovoru naopak poradili zákonodarcom, aby urobili pre užívateľov a vlastníkov lesa?

- Je toho určite viac, ale spomeniem to, čo som hovoril ministrovi pôdohospodárstva na jeho stretnutí s vlastníkmi lesov na Spiši. Myslím si, že vlastníci lesa by nemali uhrádza ani čas nákladov na vyhotovovanie LHP. Ak je LHP nástrojom štátu a súčasou štátnej lesníckej politiky, tak by táto činnos mala by hradená v plnej výške štátom.

Ďakujeme za rozhovor,

Jozef MARKO

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Rezolúcia Rusínov zo Starinskej a Uličskej doliny: Vlastníci pôdy odmietajú návrh zonácie Národného parku Poloniny, požadujú vytvorenie Prírodného parku Poloniny – Nízke Beskydy

Rezolúcia Rusínov zo Starinskej a Uličskej doliny: Vlastníci pôdy odmietajú návrh zonácie…

Aktuálne

Zástupcovia 14 urbárov zo Starinskej a Uličskej doliny odovzdali dnes na Okresnom úrade v Prešove Rezolúciu Polonín. Chcú v Starinskej...

Prečítajte si viac
Komentár: Posledné týždne sú poznačené výrazným záujmom médií a politikov o kalamitu na Horehroní, už v roku 2022 však bolo potrebné hľadať riešenia na elimináciu rizík

Komentár: Posledné týždne sú poznačené výrazným záujmom médií a politikov o kalamitu…

Aktuálne

Posledné týždne sú poznačené výrazným záujmom médií a politikov (najmä opozičných) o kalamitu na Horehroní. Odznelo už veľa „zaručených“ informácií a ešte...

Prečítajte si viac
Slovenské problémy s vyplácaním agrodotácií: Procesné zlyhania v platobnej agentúre a problémový softvér eurokomisia zrejme nebude akceptovať

Slovenské problémy s vyplácaním agrodotácií: Procesné zlyhania v platobnej agentúre a problémový…

O čom sa píše

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč v pondelok 15. apríla vycestoval do Bruselu na rokovanie s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo...

Prečítajte si viac
Deň zeleného lesa regiónu Šariš – Spiš: Najcitlivejšou témou postoj vlastníkov pôdy k návrhu Programu starostlivosti o Chránené vtáčie územie Levočské vrchy

Deň zeleného lesa regiónu Šariš – Spiš: Najcitlivejšou témou postoj vlastníkov pôdy…

Aktuálne

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska na sociálnej sieti informuje o priebehu Dňa zeleného lesa regiónu Šariš – Spiš, ktorý...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora