Anna, ja som členom dvoch pozemkových spoločenstiev podľa zákona 97/2013. Náročky uvádzam aj číslo zákona, lebo vlastníci sa môžu združovať aj v spoločenstvách s iným režimom.
Prvé spoločenstvo vzniklo z bývalého komposesorátu a hospodári teda na spoločnej nehnuteľnosti. Druhé spoločenstvo je novodobým spoločenstvom hospodáriacim na spoločne obrábaných nehnuteľnostiach. Z hospodárenia prvého spoločenstva nedostávajú členovia nič. Prečo, to neviem. Lebo aj keď je na valnom zhromaždení schvaľovaná uzávierka, akosi sa mi to nedostáva do hlavy. Neviem, či iným áno, lebo nik sa na nič nepýta. Možno aj preto, lebo skoro všetci členovia prvého spoločenstva sú aj členovia druhého spoločenstva a to vypláca podiely zo zisku. 79 ha na ktorých hospodárite vy, nie je až tak veľa. Je celkom možné, že nedosahujete žiadny zisk, alebo je taký malý, že pre 155 vlastníkov nie je čo rozdeľovať.
Korektné by bolo, aby spoločenstvo sprístupňovalo svojim členom účtovnú závierku, napriek tomu, že túto povinnosť zákon neustanovuje. A keď to nešpecifikuje ani zmluva o spoločenstve môžu zostávať otázniky.