Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: Predaj dreva

Predaj dreva 01.10.2018 20:11 #1

V tabulkách som našla, že 0,54 m3 je 1prm. Celý výbor bol na tento stav upozornený a aj predseda DR..Predaj pokračuje 1m3=1prm. V doklade o povode dreva nie je označenie odkiaľ,z akého dielca toto palivové drevo pochádza. Na tomto lístku je aj kolonka m3 a aj prm Množstvo je napísané v kolonke m3.,hoci ide o metrovicu Máme 78,7 ha lesa a je nás 155 vlastníkov. Od roku 2014 sme dostali do roku 2018 , možnosť odkúpenia palivového dreva 8. prm. . A to je všetko Ani cent zo zisku. Aj v iných PS a takto hospodári?
  • Anna
  • Anna-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Začiatočník
  • Príspevkov: 24
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci

Podiel zo zisku 07.10.2018 11:11 #2

Anna, ja som členom dvoch pozemkových spoločenstiev podľa zákona 97/2013. Náročky uvádzam aj číslo zákona, lebo vlastníci sa môžu združovať aj v spoločenstvách s iným režimom.
Prvé spoločenstvo vzniklo z bývalého komposesorátu a hospodári teda na spoločnej nehnuteľnosti. Druhé spoločenstvo je novodobým spoločenstvom hospodáriacim na spoločne obrábaných nehnuteľnostiach. Z hospodárenia prvého spoločenstva nedostávajú členovia nič. Prečo, to neviem. Lebo aj keď je na valnom zhromaždení schvaľovaná uzávierka, akosi sa mi to nedostáva do hlavy. Neviem, či iným áno, lebo nik sa na nič nepýta. Možno aj preto, lebo skoro všetci členovia prvého spoločenstva sú aj členovia druhého spoločenstva a to vypláca podiely zo zisku. 79 ha na ktorých hospodárite vy, nie je až tak veľa. Je celkom možné, že nedosahujete žiadny zisk, alebo je taký malý, že pre 155 vlastníkov nie je čo rozdeľovať.
Korektné by bolo, aby spoločenstvo sprístupňovalo svojim členom účtovnú závierku, napriek tomu, že túto povinnosť zákon neustanovuje. A keď to nešpecifikuje ani zmluva o spoločenstve môžu zostávať otázniky.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 128
  • Získaných poďakovaní 2
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora