Zosmiešniť sa dá rôznymi spôsobmi. Často svojim zovňajškom. Zovňajšok je však len taká okrajová záležitosť, podliehajúca móde. Napríklad roztrhané rifle. Tiež mám dvoje takých, ale musel som ich zo svojho šatníka vyradiť. Roztrhli sa mi na pudle, teda na zadku. A tak ďaleko sa asi rifľová móda nedostane. Zosmiešniť sa dá aj šírením klamlivých tvrdení. To len v tom lepšom prípade. V tom horšom prípade to môže byť považované za trestný čin.
Dôvodom zosmiešnia sa býva nepozornosť spojená s nedôslednosťou. Aspoň teda ja som bol nepozorný a nedôsledný pokiaľ išlo o publikovanú verziu zákona 97/2013 o pozemkových spoločenstvách. V minulosti som bol zvyknutý, že po novelizovaní zákonov, ak sa publikovali v úplnom znení, tak v ich úvode boli uvádzané čísla noviel. Ako všetci vieme alebo nevieme, ak si chceme prečítať právne záväzné znenie zákona, tak ho máme k dispozícii na
www.slov-lex.sk. Otvoril som si ho po prijatí novely 110/2018. Pozrel na začiatok zákona 97/2013 a v záhlaví som nevidel žiadne číslo novely. To mi stačilo k tomu, aby som usúdil, že úplné znenie zákona ešte neuzrelo svetlo sveta. A pustil som sa do úpravy odloženej verzie zákona. Teda akoby do vytvárania úplného znenia. Poviem Vám, že to nie je med lízať. To však ešte nebolo dôvodom na posmech. Dôvod vznikol až vtedy, keď som svoje okolie informoval, že oficiálna verzia úplného znenia zákona nie je k dispozícii. Tak som to urobil aj v svojom minulom príspevku.
Čo sa však nestalo? Neskôr som si pozeral najnovšie znenie publikovaného znenia zákona a čo nevidím? Pred očami mám jeho úplné znenie. Nasledovala moja otázka na slov-lex s miernou výčitkou, že v úvode zákona zabudli uviesť čísla noviel. Nezabudli. Čísla noviel neuvádzajú v úvode žiadneho zákona. Avšak, keď si niekto vyhľadá zákon a chce vedieť, ako vyzeral zákon v minulosti, tak má k dispozícii informačný panel na pravej strane obrazovky. V ňom je aj záložka História. A v nej si môžeme vybrať aj historické znenia zákonov.