Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: Windows 10?

Windows 10? 05.03.2018 18:26 #1

Tempom akým osobné počítače prenikli aj do lesníckych organizácii a či pozemkových spoločenstiev, prenikli aj operačné systémy počítačov. Možno moje poznatky pomôžu niekomu na zorientovanie sa.
O počítačoch môžeme povedať, že od jednej generácie k druhej sú lepšie a lepšie. Pri operačných systémoch to už nie je také jednoznačné. Windows 95, Windows98, Windows XP sa vylepšovali. Windows XP, kde XP od slova experience, teda skúsenosť robil česť svojmu menu. Aj som si myslel, že ho len tak nič neprekoná. A predsa po prechodnej Viste svetlo sveta uzrel Windows 7. Ten nastavil latku vysoko. Windows 8 prišiel s koncepciou dlaždíc. Mal sa stať operačným systémom vhodným pre tablety, počítače a vari aj mobilné telefóny. Možno povedať, že neuspel. Preto svetlo svetla uzrel operačný systém Windows 10, ktorý mal kombinovať Windows 7 a W8.
Ako programátora informačného systému pre evidenciu vlastníkov lesného spoločenstva ma zaujímalo, či hranica pre môj systém končí s operačným systémom Windows 7, alebo má zelenú aj v operačnom systéme Windows 10 Pro. Mojim tajným snom bolo, že sa môj systém aj keď bezplatne rozšíri medzi ostatné pozemkové spoločenstvá. Bezplatnosť však mala svoje obmedzenie. Užívateľ by si musel dokúpiť od externého dodávateľa licenciu na prácu s databázou. Napriek tomu, že svoj sen som dosníval, predsa mi nedalo pokoja zistiť, či končím na Windows 7.
Zistil som, že môj systém ide aj na Windows 10 Pro. Ale či to má platnosť len pre môj počítač, alebo obecne, nedovoľujem si tvrdiť. Napriek tomu, že samozrejmá odpoveď by malo byť áno.
Windows 10 je v niečom hodný pochvaly, ale v zásade nemôžem súhlasiť s jeho filozofiou všetko na jednom mieste. Tak napríklad, ak užívateľ má rôznych poskytovateľov poštových služieb, tak doteraz musel vyvolávať rôzne programy toho ktorého poskytovateľa. Teraz je zriadené konto Microsoft. Nie je síce povinné, ale ak chce mať užívateľ všetko na jednom mieste, tak je nutné. To by mi ani tak nevadilo, keby jediné miesto na uloženie, či už došlej alebo odoslanej pošty nebolo len niekde na serveroch Microsoftu. Microsoft v dôsledku toho prestal podporovať dovtedajší WINDOWS LIVE MAIL. Ja osobne uprednostňujem, aby moja poštová agenda bola uložená na mojom počítači. Ak už nie, len na mojom. A preto, by som pre mňa neprijateľnú koncepciu radšej nahradil s dovtedajším W Live Mailom. Teda, aby som mal možnosť voľby medzi presadzovanou koncepcou alebo Live Mailom. Dočítal som sa, že by aj napriek spomínanej filozofii mal byť naďalej funkčný aj v Windows 10. Len odkiaľ ho stiahnuť.
Však technická podpora poradí. Našiel som si príslušné okienko určené pre popísanie problému. Odklepol Ďalej a vynorilo sa, že informácie sú nedostatočné a bol som vedený na stláčanie možností, čoho sa môj problém týka. Našťastie stačili asi len 3 spresnenia. A znova som sa dostal na okienko s popisom problému. Odtiaľ znova na upozornenie na nedostatočnosť informácii a ak by mi nervy slúžili, tak to robím doteraz.
Nepríjemnou skutočnosťou v porovnaní s doterajšími operačnými systémami je reakcia na vyžiadanie pomoci. Pomoc známa v slovenskej mutácii ako Pomocník, v českej Nápoveda a v anglickej Help. Neprekáža mi, že sa to týka aj starších hier vyvinutých pod operačným systémom Windows 7 a jeho predchodcov. Ale nepríjemné je, že sa to týka tiež programového vybavenia DELPHI 7. V ňom totiž programujem.
Ak sa má teraz niekto opýta, či odporúčam Windows 10, tak mu ho odporučím, ak mu to čo som popísal neprekáža. Ak by sa ma niekto spýtal s ohľadom na môj evidenčný systém, odporučil by som mu, aby radšej zostal pri Windows 7.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 128
  • Získaných poďakovaní 2
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora