Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: Čo ma stálo 15 Eur?

Čo ma stálo 15 Eur? 05.06.2017 19:26 #1

Napriek svedomitosti pri dedení zo strany dedičov a samotnej notárky sme po ROEPe zistili, že zostalo nezdedených 20 árov lesnej pôdy.
Príčina: katastrálny úrad v našom okrese akoby mal záľubu v rozdeľovaní parciel na menšie a to bez vedomia vlastníkov. A tak robil aj s parcelami našej mamy.
Z úcty k svojim predkom by sa malo zdediť všetko nezdedené. Preto nasledovala žiadosť na súd s návrhom na dodatočné prejednanie dedičstva. Nutnou súčasťou žiadosti je poplatok 6,50 Eur.
Podávanie žiadosti s poplatkom je logické. Logickým je aj notársky poplatok za prejednávanie dedičstva. Teda za logický pokladám notársky poplatok ako taký, ale už nie to podľa čoho sa určuje jeho výška. Notársky poplatok nezávisí od prácnosti notára , ktorá stúpa s počtom dedených položiek ale od dedenej hodnoty. Inými slovami , ak jedno osvedčenie o dedení má 4 strany a druhé aj vyše 30, to dá rozum, že notár sa musel viac zapotiť pri vyhotovení toho druhého osvedčenia. Avšak, ak dedená hodnota v druhom prípade je nižšia ako pri prvom osvedčení, aj notársky poplatok je nižší. Notársky poplatok závisí aj od nákladov notára, ktoré priamo súvisia s prejednávaným dedičstvom. Hodnotu lesného pozemku určuje znalecký posudok. To by bola asi najväčší priamy náklad. V prípade 20 árov lesného pozemku asi nebol potrebný. Lebo aj keď by sa nastavili tie maximálne hodnotenia, aj tak by nevyšla pre notára väčšia odmena ako 23 €. To je totiž najmenšia hodnota notárskej odmeny z titulu hodnoty majetku.
Samotné dedenie 20 árov lesnej pôdy ma stálo spomínaných 23 € za hodnotu majetku, 7 € z titulu priamych nákladov notára a ďalších 6 € z toho predstavovala daň z pridanej hodnoty.
Daň z pridanej hodnoty za súdnu činnosť. Tiež na zamyslenie. Notár je totiž pri dedičskom konaní súdnym komisárom a pri súdnej činnosti nevzniká žiadna pridaná hodnota Myslel som si, že už je s poplatkami pokoj. Asi za dva týždne prišlo avízo zo súdu v ktorom si pýtal za konanie o dedičstve ďalších 6,50 €. Keď som sa pozrel do zákona o poplatkoch, zistil som, že som ešte dobre obišiel. Lebo keby bola dedená hodnota vyššia, aj poplatok by bol vyšší.
Všetky poplatky spolu boli teda 49 €.
Podiel na hospodárení pozemkového spoločenstva na 20 ároch v minulom roku predstavoval 15 €. Odpoveď na otázku v titule teda znie - 49 €.
Nie je to malý peniaz a tak som sa pohrával s myšlienkou žalovať štátny úrad za neúplné pôvodné dedenie kvôli praktikám v katastri. Ale zase nie taký veľký, aby som sa rozhodol pre žalobu. Zvíťazilo u mňa pre pozitívne myslenie typu buď rád, že tie poplatky neboli ešte väčšie a v zátvorke nech sa zadrhnú.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 124
  • Získaných poďakovaní 2
  • Karma: 0
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora