Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: Novelizovanie zákona o pozemkových spoločenstvách.

Novelizovanie zákona o pozemkových spoločenstvách. 03.06.2017 10:03 #1

Jeden návrh je už na stole parlamentu, druhý vládny sa pripravuje. Ako naznačil Bútor druhý bude zo strany vládnej koalície, do ktorého prispieva široký okruh. Je na škodu veci, že napriek možnosti širokého prispievania, je samotné prispievanie pod pokrievkou. Veci by nezaškodilo, keby sa o navrhovaných zmenách dostalo niečo na svetlo sveta. Keď už nie priamo na tomto fóre alebo inej v rubrike , tak aspoň v časopise LES.
Čo zatiaľ prezradil pán inžinier Bútor, tak jednou z upravovaných otázok je aj drobenie pozemkov, respektíve veľkosti podielov. Doterajší zákon o pozemkových spoločenstvách si všímal iba zamedzovanie drobenia pri prevode pozemkov. Malo by sa to rozšíriť aj na prechod pozemkov. Teda na zmenu vlastníctva pri dedičskom konaní.
Rozdrobenosť pozemkov je skutočne neúnosná. A Bútor má pravdu, že niekedy to je aj 5 štvorcových centimetrov. Je však na mieste otázka, či tento problém sa má riešiť v zákone o pozemkových spoločenstvách, keď to už rieši iný zákon, ktorý sa týka nielen pozemkových spoločenstiev.
Rozdrobenosť pozemkov aj pod hranice 20 a či 50 árov nie je iba výsledkom dedičských konaní, ale aktov katastrálnych úradov. Tí, čo vedia o čom hovorím, tak mi dajú za pravdu, že katastrálne úrady z jednej parcely sú schopné urobiť z jednej parcely aj 10 menších. Aj keď všetky menšie budú mať tú istú kultúrou a tých istých vlastníkov.
Ak zákaz drobenia nebude platiť v prvom rade pre akty katastrálnych úradov, tak akékoľvek iné riešenie drobenia pozemkov bude pokusom hasiť oheň slinami.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 124
  • Získaných poďakovaní 2
  • Karma: 0
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora