Píšete, že v PKV, alebo PK, ste nenašli žiadne urbárske pozemky.
Ja mám k LV priložené aj jednotlivé PKV a mnohé pozemky sú evidované ako Urbársky majetok, alebo Zemiansky majetok.
Vy zrejme ale myslíte na podiely v Urbariáte.
Tie sa nikdy v minulosti /aspoň som nenašla v našom okolí žiadny kataster, kde by sa tieto boli do kolektivizácie Slovenska dedili/
Preto by bolo dobré, keby ste sa obrátili na Výbor PS toho katastra, kde by ste mohli mať podiel ,
Neviem prečo a kto prvý vymyslel tu na Slovensku, že si dedičia majú tieto podiely vydržať./ Dúfam , že sa niekto prihlási a vysvetlí mi to/
V roku 1958 bol posledný zákon, kde štát zobral nielen lesnú, ale aj OP a pasienky bývalým urbariátom.
Všetko bolo riadne zdokladované a odovzdané .
Jeden doklad zostal v tom katastri , kde sa pôda brala.Jeden dostali príslušné štátne lesy, ktoré túto lesnú pôdu dostali do U Ž Í V A N I A.
a ostatné boli uložené v štátnych archívoch./ kde boli založené JRD, tak OP a pasienky dostali do užívanie tieto/
Poznám Urbariáty, ktoré naozaj postupovali veľmi zodpovedne a čestne.
Pred,rokom t.j. 2016 som pri hľadaní svojich predkov /používam aj katastrálny portál/ ,/ našla meno otca nášho priateľa/ Upozornila som ho , nechcel mi veriť a už si vybavuje dedičské konanie.
Tento urbariát od roku 1992 vedie mnohých nezistených vlastníkov.
A nie je to ojedinelý prípad.
U nás vydržali v roku 2004 aj ˇčlenovia, s dátumom splnomocnenia z roku
2001_2002 a zomreli dávno pred týmto vydržaním.
.
Všetko je o ľuďoch a ich charakteroch.