Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: Dedičske konania bez urbárskeho podielu

Dedičske konania bez urbárskeho podielu 03.05.2017 11:09 #1

Zdravím,
Prezeral som si rodinne dedičske konania a zistil som, že v žiadnom nie je spomenutý urbár. Prezrel som aj konkrétne PKH a v nich nie sú žiadne záznamy zmien vlastníctva.

exustuju aj prípady z praxe, že sa do dedičského konania nezapočítavali urbárske pozemky ?
Ako to potom právne si riešili podiely ?
  • Tomčák
  • Tomčák-ov Avatar
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci

Dedičske konania bez urbárskeho podielu 04.05.2017 09:20 #2

Píšete, že v PKV, alebo PK, ste nenašli žiadne urbárske pozemky.

Ja mám k LV priložené aj jednotlivé PKV a mnohé pozemky sú evidované ako Urbársky majetok, alebo Zemiansky majetok.

Vy zrejme ale myslíte na podiely v Urbariáte.

Tie sa nikdy v minulosti /aspoň som nenašla v našom okolí žiadny kataster, kde by sa tieto boli do kolektivizácie Slovenska dedili/

Preto by bolo dobré, keby ste sa obrátili na Výbor PS toho katastra, kde by ste mohli mať podiel ,

Neviem prečo a kto prvý vymyslel tu na Slovensku, že si dedičia majú tieto podiely vydržať./ Dúfam , že sa niekto prihlási a vysvetlí mi to/

V roku 1958 bol posledný zákon, kde štát zobral nielen lesnú, ale aj OP a pasienky bývalým urbariátom.
Všetko bolo riadne zdokladované a odovzdané .
Jeden doklad zostal v tom katastri , kde sa pôda brala.Jeden dostali príslušné štátne lesy, ktoré túto lesnú pôdu dostali do U Ž Í V A N I A.
a ostatné boli uložené v štátnych archívoch./ kde boli založené JRD, tak OP a pasienky dostali do užívanie tieto/

Poznám Urbariáty, ktoré naozaj postupovali veľmi zodpovedne a čestne.
Pred,rokom t.j. 2016 som pri hľadaní svojich predkov /používam aj katastrálny portál/ ,/ našla meno otca nášho priateľa/ Upozornila som ho , nechcel mi veriť a už si vybavuje dedičské konanie.
Tento urbariát od roku 1992 vedie mnohých nezistených vlastníkov.
A nie je to ojedinelý prípad.
U nás vydržali v roku 2004 aj ˇčlenovia, s dátumom splnomocnenia z roku
2001_2002 a zomreli dávno pred týmto vydržaním.
.
Všetko je o ľuďoch a ich charakteroch.
  • aa
  • aa-ov Avatar

Dedičske konania bez urbárskeho podielu 04.05.2017 20:26 #3

Dobrý deň,
Veď o to ide, že v PKV sú len dva zápisy, prvý- založenie PKH alebo PKvložky na základe č.d a druhý - odovzdanie lesa podľa zak. 2/1958.
Neobsahuje žiadné mená. A teraz sa vynára otázka, Kto na základe čoho zapísal na LV mená aj s jednotlívymi podielmi.

Na súčasnom LV sú ľudia už dávno mrtvi a pri nich sú zápisy č.d. z rokov 1905. Lenže tieto č.d. už boli prededené v 40 -rokoch a následne po roku 1990. Ako a kto prepočítal podiel na človeka, ktorý zomrel v roku 1930.

TO VAM ZIADEN VYBOR NEVYSVETLI? LEBO ZAKLADAJUCI VYBOR V ROKOCH 1992 ROZHODOVAL KTO BUDE A NEBUDE V LV A AKY BUDE MAT PODIEL.

Tiež som sa stretol, že do roku 2014 bol na LV zapísaný Urbár a po roku 2014 si všetci vlastníci majetky získali vydržaním.

Písal som, že v dedičských konaniach som nenašiel zápis o dedení podielu urbárskych vložiek .

veľa informácii som získal aj vo diskusnom forume katastrálneho portálu. - či museli byť zápisy v pozemkovej knihe, ktoré majetky prešli do trvalej alebo dočasnej správy.

Veľmi mi pomohli aj metodické pokyny pre ROEP. Obsahujú všetky vyhlášky, zákony, na základe, ktorých sa museli zapisovať na LV urbariátov, družstiev. napr. str.104 bod 10.

V archíve je veľa vecí zlikvidovaných, hlavne po tom čo spisy poskytli pre ROEP, našli sme tam madarske stanovy z roku 1905 pre každú PKV, dokonca z toho akési LHP, na tu dobu mimoriadne spracované aj s mapkami LD. Ale menny zoznam sa úmyselne stratil, stratili sa j slovenské pravidlá aj s menným zoznamom. Ostal uchovaný zoznam z roku 1958 pri odovzdávaní lesa Krajsklej správe lesov, ale tento je nepoužiteľný, pretože sú tam zapísané len po jednom mene za každú rodinu.

PS Bysterec ma na svojej stránke zverejnený zak. čl. XIX/1898 z tohto obdobia. Z pôvodných stanov a č.d. v madarskom jazyku zistíte čo kontrétne obsahovali jednotlivé paragrafy
  • tomčák
  • tomčák-ov Avatar

Dedičske konania bez urbárskeho podielu 04.05.2017 20:37 #4

K zákonu 2/1958 je dobré si preštudovať smernicu č. 44/1958 na výkonanie zákona 2/1958 na stránke noveaspi.sk
  • tomčák
  • tomčák-ov Avatar

Dedičske konania bez urbárskeho podielu 14.05.2017 18:11 #5

Zdravím,
v príspevku píšete, že pri odovzdávaní lesov Krajskej správe podľa z. 2/1958 je listina o odovzdaní uložená na katastry. Lenže nebolo povinnosťou zmenu zaznamenávať, nakoľko zrušenie útvarou bolo zo zákona ku dňu účinnosti zákona.
  • lorenčík
  • lorenčík-ov Avatar
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora