Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: Účtovníctvo.

Účtovníctvo. 22.02.2017 15:43 #1

Dobrý deň .Chcem informáciu ako to je z odmenou predsedu urbáru.Odmena raz ročne do 300 EUR ako ju zaúčtovať. Platí sa daň za odmenu a odvody zdravotná . a sociálnu poistovňu, ako to prihlásiť. Môžem aj do daňového priznania FO Som szčo. Za informáciu ďakujem.
  • Zapad
  • Zapad-ov Avatar
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci

Účtovníctvo. 24.02.2017 13:57 #2

Myslel som si, že ZAPAD je svetová strana bez dĺžňa a teraz čitam, že je to SZČO.
Človek sa učí celý život.
Ale aj tak nechápem aký má mať súvis účtovanie odmeny predsedu urbáru s tým, že ZAPAD je SZČO.

Ak to však necháme bokom, tak je dôležité si uvedomiť, či ide o nárokovú odmenu, alebo nie.
V tom prvom prípade by som ju účtoval ako daňový náklad a s tým by potom súvisela aj patričná daň a odvody.
V tom druhom prípade by som to účtoval odmenu ako časť rozdelenia hospodárskeho výsledku po zdanení. A v tomto prípade by ma asi ako účtovníka spoločenstva nemuseli zaujímať ani daň ani odvody.

Ale za správnosť tohto výkladu neručím. To sa musím ešte raz pozrieť do daňového zákona, lebo naň sa odvolávajú zákony o sociálnom poistení a zdravotnom
poistení. A nebude stačiť jedno pozretie, ale pre pútavosť čítania aj viacnásobné.

Ani by som sa neozval, keby bol odpovedal niekto skúsenejší. Nestalo tak, nuž som si dovolil sa ozvať.

Lepšie by si možno pochodil na web stránke PORADA, lebo tam sa zvyknú pozerať aj účtovníci.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 128
  • Získaných poďakovaní 2
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora