Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.
  • Strana:
  • 1
  • 2

TÉMA: Chyba v zákone o dani z príjmov !?

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 10.02.2017 14:54 #1

Ako programátor na dôchodku, ktorý si programuje len tak pre seba, pod čím treba rozumieť, že je reč o aplikácii na evidenciu členov a výplatu podielov pozemkového spoločenstva, ktorého som členom, nie som tlačený termínom.
Ale predsa vo mne hrklo, keď som si uvedomil, že výplata podielov je predo dvermi a ja som si nepozrel, či pre daň z podielov nebol učený režim zrážkovej dane. Zrážkový režim pre mňa znamená ť niečo v programoch zmeniť. Niečo viac ako na výplatný hárok napísať, že ide o daňový doklad.
Zrážkovú daň som aj mohol očakávať, hoci menej administratívy by mal štát, ak by ju člen priznával ako súčasť čiastkového základu dane pre fyzické osoby. Zrážková daň znamená, že s platením a priznávaním dane člen nebude mať starosti. Tá mu bude automaticky zrazená pri výpočte podielov. Starosti mi pribudnú akurát vtedy, keď bude spĺňať podmienky pre to, aby mu daňový úrad daň vrátil.
Fyzické osoby zdaňujú svoje príjmy v tom roku v ktorom ich dostanú. Nehľadí sa na to, že môžu byť príjmy pochádzajúce z predošlých rokov. Platí táto zásada aj pre tento prípad?
Stihnem to urobiť do výplaty? Stihnem. Mám na to ešte rok. A pri zisťovaní čo a ako som si všimol niečo, čo je možno aj závažná chyba v zákone. V jej dôsledku by sa pozemkové spoločenstvá mohli považovať za toho, kto nemá daňovú povinnosť. Teda aspoň si to myslím.

A kde má byť tá chyba? Nuž zacitujem z prechodného ustanovenia k úpravám:
(5) Ustanovenia .... v znení účinnom od 1. januára 2017 .... sa použijú na ....
podiel člena pozemkového spoločenstva s právnou subjektivitou na zisku a na majetku určenom na rozdelenie medzi členov pozemkového spoločenstva s právnou subjektivitou vykázaných za zdaňovacie obdobie začínajúce najskôr 1. januára 2017 ....
Pojem pozemkové spoločenstvo s právnou subjektivitou je aj na iných miestach zákona a pritom ho nikde nedefinuje. Bolo by to v poriadku, keď by bol účinný ešte predošlý zákon o pozemkových spoločentvách.
Súčasný zákona 97/2013 o pozemkových spoločenstvách však už pozemkové spoločenstvá s právnou subjektivitou nepozná. Ak odhliadnem od záverečných ustanovení, kde sa určila povinnosť ich pretransformovania. Nuž svedčí to minimálne o tom, že zákonodarca nepozná zákon 97/2013 a najmä § 12 o vlastníkovi spoločne obhospodarovanej nehnuteľnosti:
(2) Vlastník spoločne obhospodarovanej nehnuteľnosti podľa odseku 1 prenecháva túto nehnuteľnosť do správy spoločenstva s cieľom spoločného obhospodarovania a užívania na účely podľa § 19, pričom spoločná nehnuteľnosť ani spoluvlastníctvo nehnuteľnosti nevzniká.

Ak má zmysel pre spravodlivosť, tak by si musel uvedomiť, že ak vlastníci prenechávajú všetko, tak aj z výsledkov obhospodarovania musia vlastníci dostať všetko. Ak si odmyslíme prenájom pozemkov od správcov (SPF), tak zdaňovanie spoločenstva je „okrádaním“ vlastníkov. Daňovníkmi by mali byť iba členovia spoločenstva. A ak by si to uvedomili, tak by urobili patričnú zmenu v zákone o pozemkových spoločenstvách, na ktorú by sa potom iba zákon o dani z príjmov odvolal.
Krivda by sa odstránila, ak by bol výsledok z hospodárenia určený na rozdelenie uznaný za daňový výdaj. Samozrejme, že nie tá časť výsledku, ktorá by sa odvodzovala z prenajatého majetku.
Len tá, ktorá by sa odvodzovala od vlastníctva členov.
A v čom vidím okrádanie? Ak by sa všetko rozdelilo členom, tak by samozrejme zaplatili aj vyššiu daň, lebo by platili z vyššieho daňového základu. Tak aké tú okrádanie. Nuž také, že nie každý je povinný daň zaplatiť. To napríklad závisí od celkového príjmu fyzickej osoby. Ak je daňovníkom právnická osoba, teda spoločenstvo, žiadne oslobodenie neprichádza z titulu sociálne slabších členov do úvahy.
Akceptovanie, alebo neakceptovanie toho, že výsledok z hospodárenia by mal byť uznaným daňovým výdajom má teda aj sociálny rozmer. Osobne som to pociťoval aj ja v časoch, keď som bol nezamestnaný. Lebo vtedy mi bola každá koruna dobrá.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 128
  • Získaných poďakovaní 2
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 10.02.2017 20:31 #2

Veľmi zaujímavá úvaha. Priznám sa, nikdy som v tomto smere neuvažovala o aplikácii zákona č. 97/2013.

Ak , tak iba v rovine Valného zhromaždenia , verzus zhromaždenie vlastníkov.

S tým statným by bol tvrdý oriešok aj pre našich úradníkov v našej štátnej správe.

Prajem príjemný víkend.
  • aa
  • aa-ov Avatar

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 14.02.2017 09:35 #3

no a teraz zdaníme zisk 21 % a ďalšími 7 % zdaníme dividendy...hotové šialenstvo
  • ferdo
  • ferdo-ov Avatar

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 21.02.2017 15:57 #18

U dividend

podľa § 9 ods. 1 písm. n) ZDP sa od dane oslobodzuje podiel člena pozemkového spoločenstva s právnou subjektivitou do výšky 500 eur. Zdaniteľným príjmom bude podiel člena pozemkového spoločenstva len v prípade, ak bude vyšší ako 500 eur a to v sume prevyšujúcej túto čiastku.
  • Jaro
  • Jaro-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Začiatočník
  • Príspevkov: 37
  • Získaných poďakovaní 1

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 22.02.2017 08:28 #20

Jarko,
možno ti ušlo, že ja som nadhodil otázku, či v DzP nie je chyba, keď používa formuláciu pozemkové spoločenstvo s právnou subjektivitou. Pokiaľ by sa to malo týkať subjektu pred prijatím zákona 97/2013 tak by som to bral. Ale teraz? Je to v poriadku?
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Získaných poďakovaní 2

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 22.02.2017 10:50 #21

Predsa zákon č. 97/2013 Z. z. o pozemkových spoločenstvách nevylučuje súkromnoprávne (občianskoprávne) pozemkové spoločenstvo spolu- vlastníkov pozemku, ktoré vzniká a existuje z titulu spoluvlastníctva pozemku, pričom nie je právnickou osobou.
  • Jaro
  • Jaro-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Začiatočník
  • Získaných poďakovaní 1
Posledná úprava: 22.02.2017 10:57 od Jaro.

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 22.02.2017 12:35 #22

PS s právnou subjektivitou zaniklo prijatím zákona č. 97/2013 Z.z.

Zákony by mali byť formulované presne , aby neuvádzali ľudí do omylov
Je však možné, že tí, ktorí zákon o dani z príjmov pripravovali a uvádzali do praxe, nevideli rozdiel v tom, čo napísali.
  • b
  • b-ov Avatar

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 22.02.2017 14:25 #23

"B" potešil si ma. Po Aničke si druhý, ona síce s reparátom, ktorý pochopil na čo upozorňujem.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Získaných poďakovaní 2

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 23.02.2017 11:40 #25

Vladko, ak Vám môžem takto hovoriť.

Táto téma vznikla k dani z príjmu.
To, že PS s právnou subjektivitou zanikli zákonom č. 97/2013, je jasné, každému tu diskutujúcemu/ §31 /.
Ale aj p. Jaro Vás pochopil.
.
Pozemkové spoločenstvo je právny subjekt.
Ale aj ja, ako vlastník podielov som právny subjekt?

Najskôr tu bola téma o dvojitom zdanení.
Prečítala som si celý novelizovaný zákon.
  • aa
  • aa-ov Avatar

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 17.02.2017 10:12 #4

Ešte je tu taká perlička:

Dividendy za roky 2004 až 2016 vyplácané od 1. 1. 2017

Fyzická osoba musí sumu prijatých podielov na zisku oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni sama na predpísanom tlačive, a to do 31. mája nasledujúceho roka (dividendy za roky 2011 až 2016 vyplatené v roku 2017 do 31. 5. 2018). Do vyme- riavacieho základu v ročnom zúčtovaní poistného za príslušný rok sa započítava suma dividendy, ktorá presiahne 50 % z priemernej mesačnej mzdy v danom roku (za rok 2017 sumu nad 441,50 €). Sadzba poistného je 10 %, ak ide o osobu so zdravotným postihnutím, sadzba poistného je 5 %.
  • Jaro
  • Jaro-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Začiatočník
  • Získaných poďakovaní 1
Posledná úprava: 17.02.2017 11:06 od Jaro.

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 17.02.2017 11:17 #5

Jarko,
človek si uvedomuje, že teba urýchlene dokončovať cesty, zvyšovať platy učiteľom a zdravotníctvu tiež treba plátať diery.
A aj by to človek nejako bez frfľania prijal (ak má z čoho platiť),
ale tie okolnosti okolo toho. Aby človeku neušlo, že má alebo nemusí niekde platiť. A ak má platiť, že sa má alebo nemá niekde každoročne prihlasovať a odhlasovať. Z toho mi je nejako smutno.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Získaných poďakovaní 2

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 18.02.2017 20:05 #6

• ferdo
  • ferdo-ov Avatar

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 18.02.2017 20:06 #7

OSLOBODENIE OD POVINNOSTI PLATIŤ ZDRAVOTNÉ POISTENIE
www.health.gov.sk/?clanok3
písm. c)
  • ferdo
  • ferdo-ov Avatar

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 19.02.2017 11:53 #8

Ferdo, neviem či si ma potešil alebo nie.
Lebo
c) podiel člena pozemkového spoločenstva s právnou subjektivitou na výnosoch a na majetku určenom na rozdelenie medzi členov pozemkového spoločenstva s právnou subjektivitou,
je oslobodený od platenia.
Ale ktorý útvar je teraz pozemkovým spoločenstvom s právnou subjektivitou?
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Získaných poďakovaní 2

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 19.02.2017 12:47 #9

Rozhodujúci je zákon o zdravotnom poistení a tam je uvedené v ods. (20) § 29b:

Povinnosť platiť poistné na verejné zdravotné poistenie sa nevzťahuje na dividendy vyplácané zo zisku dosiahnutého v účtovnom období, ktoré sa začalo 1. januára 2017 alebo neskôr.
  • Jaro
  • Jaro-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Začiatočník
  • Získaných poďakovaní 1
Posledná úprava: 19.02.2017 12:56 od Jaro.

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 19.02.2017 18:46 #11

Jarko, podľa zákona 97/2013 pozemkové spoločenstvo nevypláca dividendy, ale podiely zo zisku.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Získaných poďakovaní 2

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 19.02.2017 20:09 #13

V Zákone o zdravotnom poistení je pod dividendami myslené:

podiel na zisku, vyrovnávací podiel a podiel na výsledku podnikania, ktoré nie sú predmetom dane z príjmov podľa osobitného predpisu ...(ďalej len „dividendy“) – písm. e, ods. 1., § 10b.

A tento zákon nepozná pojem pozemkové spoločenstvo.
  • Jaro
  • Jaro-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Začiatočník
  • Získaných poďakovaní 1

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 21.02.2017 16:37 #19

Jarko, pre istotu som sa pozrel do zákona o zdravotnom poistení a s radosťou konštatujem, že máme so zdravotným poistením pokoj.
Teraz už zostáva ešte sa pozrieť na tú perličku s ktorou si začal o zdravotnom poistení.
Ale nebude od veci sa pozrieť aj na zákon o sociálnom poistení.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Získaných poďakovaní 2

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 20.02.2017 23:25 #17

Vlado, Vlado...pokiaľ by si bol v roku 2013 členom pozemkového spoločenstva bez právnej subjektivity a podiel na zisku by ti bolo vyplatené "teraz", tak na teba by sa toto oslobodenie nevzťahovalo
  • ferdo
  • ferdo-ov Avatar

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 19.02.2017 17:36 #10

Poz. spoločenstvá podľa zákona č. 97/2013, nie sú s právnou subjektivitou?
  • aa
  • aa-ov Avatar

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 19.02.2017 18:59 #12

Anička.
Formulácia "pozemkové spoločenstvo s právnou subjektivitou" bolo označenie nejakého subjektu.
Teraz ten subjekt má označenie "pozemkové spoločenstvo" a je právnickou osobou.
Iná vec by bola, keby zákony o dani z príjmov alebo ten o zdravotníctve použili spojenie pozemkové spoločenstvo, ktoré je právnickou osobou, alebo pozemkové spoločenstvo, ktoré má právnu subjektivitu. Ale spojenie "pozemkové spoločenstvo s právnou subjektivitou" označovalo niečo čo už nie je. Podobne ako keď si človek zmení meno. Stále je to ten istý človek, ale so starým menom by nemusel všade pochodiť.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Získaných poďakovaní 2

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 19.02.2017 20:13 #14

Nechcem sa s Vami prekárať , ale Pozemkové spoločenstvo podľa zákona č. 97/2013 ,j e právny subjekt.

Vyznáte sa v zákonoch lepšie ako ja, o čom som sa mnohokrát presvedčila, ale
základnými znakmi právnickej osoby sú:
1 právna subjektivita
2 označenie právnickej osoby
3 Sídlo
4 Organizačná štruktúra.
podľa účelu.

Chápem, prečo sme sa museli rozhodnúť pre tieto právne subjekty, ktoré majú menej práv a slobôd, ako fyzická osoba

Mohla by som sa opýtať na výklad môjho švagra , ako by riešili súdy túto dilemu.
Ale verím , že ste si dobre naštudovali zákony, tak by to bolo zbytočné.
..Nemá byť zmena zákona od 2018 o dani z príjmov?

,

.

.
  • aa
  • aa-ov Avatar

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 20.02.2017 08:57 #15

Anička, lichotíš mi. Nemyslím si, že by som sa v zákonoch vyznal a preto sa nemôžem v nich vyznať lepšie ako hocikto iný.
Teda ani lepšie ako ty. Preto som aj dal do názvu témy otáznik.
Pokiaľ ide o tvoj výrok, že Pozemkové spoločenstvo podľa zákona je právny subjekt, v tom zákon chápeme rovnako.
Avšak pojem "pozemkové spoločenstvo s právnou subjektivitou"
chápem ako slovné spojenie v celosti, ktoré bolo zavedené predošlým zákonom 181/1995.
§ 11 znel:
(1) Spoločenstvo s právnou subjektivitou /17/ sa zakladá zmluvou o založení spoločenstva s právnou subjektivitou (ďalej len "zmluva o založení") vlastníkov podielov spoločnej nehnuteľnosti.
Súčasné spoločenstvá podľa zákona 97/2013 nie sú zakladané zmluvou o založení spoločenstva s právnou subjektivitou. Postačuje v nej konštatovanie, že sa zakladá podľa zákona 97/2013 a tým je aj povedané, že je právnickou osobou.
Ak budeš na reči so švagrom, len sa ho spýtaj. Nezaškodí ak sa dozviem, aký je odbornejší názor ako mám ja.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Získaných poďakovaní 2

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 20.02.2017 19:35 #16

Určite sa spýtam, ale nemyslím si, že by mi vedel s "fleku"odpovedať. Ale poznám niekoho, kto sa v tomto vyzná na 100%.
Skúsim mu zajtra zavolať...
Aj ja niekedy bazírujem na podobných veciach.
A naše zákony, sú často deravé, ako sito. Navzájom si niektoré v mnohom protirečia.
Ani naše finančné riaditeľstvo nemá v mnohých veciach rovnaký názor, o čom som sa presvedčila.
Ja som za posledné 4,5 roka, venovala zákonom PS toľko času, že som ho mohla využiť efektívnejšie / ako teraz, keď hrá Profil./

Vy tu píšete o rozdeľovaní zisku . U nás je to utópiou.
Keby naše pozemky spol. nehnuteľností nepretínala v dĺžke asi 4 km v dvoch katastrálnych územiach líniová stavba, tak by som ich predala. .l

ˇ
  • aa
  • aa-ov Avatar

Chyba v zákone o dani z príjmov !? 23.02.2017 10:15 #24

Pýtam sa , na základe akého ustanovenia nevyplatené podiely členov po troch rokoch prechádzajú do pestovnej činnosti Pozemkového spoločenstva?
  • Anonym
  • Anonym-ov Avatar
  • Strana:
  • 1
  • 2
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora