Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: Rada

Rada 09.02.2017 17:59 #1

Zdravím, ak si niekto v PS vysporiada majetky , môže žiadať spätne 3 roky dozadu o vyplatenie dividend ?
Pri nevysporiadaných členoch , ukladá PS peniaze zo zisku na zvláštny účet alebo peniaze preberá SPF ?
  • Trojan
  • Trojan-ov Avatar
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci

Rada 10.02.2017 09:35 #2

SPF dáva pozemky do nájmu. Nájom je teda jeho príjmom za činnosť, ktorú vykonáva v súvislosti so správou pozemkov nezistených a či neznámych vlastníkov.
Vlastník má právo na podiely iba odvtedy ako oznámi spoločenstvu, že zdedil pozemky.
Dovtedy sa podiely na pozemky budúceho vlastníka nevypočítavajú, lebo sa platí za ne nájomné. Možno vyššie, možno nižšie ako z pozemkov získa spoločnstvo, ale to je už riziko podnikania.

ALE. Po smrti člena, by spoločenstvo malo rozdeľovať výsledky z hospodárenia aj na neho.
Lebo inak by sa neoprávnene obohacovalo.
A tu prichádza do úvahy požiadavka dediča na výplatu podielov za zomretého člena za dobu 3
roky dozadu (od času ako sa dedič stane členom spoločenstva)
Teda za predpokladu, že by medzi časom nebol úradmi vyhlásený za neznámeho vlastníka.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 128
  • Získaných poďakovaní 2

Rada 10.02.2017 09:56 #3

Ako som pochopil, napr. za zomrelého PS nebude vyplacať podiely ani SPF. Musi sa nejako interne viesť, aby PS zoznamom dokladovalo, komu sa vypláca podiel ?
  • trojan
  • trojan-ov Avatar

Rada 11.02.2017 09:10 #4

Otázku som asi nepochopil.
Vyložil som si ju tak, že sa pýtaš, či sa niekde dokladuje, čo sa stáva po troch rokoch s podielom po zomretom členovi?

Ak má byť spoločenstvo prehľadné, tak by malo v účtovníctve účtovať aj nevyplatené podiely po zomretých členoch. Teda zaúčtovala by sa pohľadávka člena voči spoločenstvu.
(V našom spoločenstve by dokladom pre zaúčtovanie mohla byť výplatná listina podielov, lebo jej súčasťou sú aj zadržané podiely z dôvodu úmrtia.)

Po uplynutí troch rokoch na základe interného dokladu spoločenstvo pohľadávku odpisuje. A môže ju hoci rozdeliť medzi všetkých pri výplate podielov za uplynulý rok. Ale nemusí. Môže s ňou robiť čo chce.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 128
  • Získaných poďakovaní 2

Rada 11.02.2017 13:39 #5

Zadaná otázka bola, či máte nárok na dividendy..spätne tri roky do zadu.,od roku, kedy ste dedičstvo nadobudli.

Áno máte,. po predložení vlastníctva, dedičského rozhodnutia overeného súdom, na Vaše meno
Kto Vám ich vyplatí?
Vaše Pozemkové spoločenstvo, ak neodvádza za nezistených vlastníkov do SPF .

Ak PS posiela peniaze SPF , tak tieto peniaze sú v depozite SPF.
Neviem, ako je to s dividendami/tak ste ich nazvali/

VIem na 100%, že ak má nezistený vlastník vo fonde v depozite peniaze, tak tie je potrebné tieto zahrnúť do dedičského konania. a len vtedy Vám ich vydajú
/napr. v prípade ,že mu bol vyvlastnený v minulosti majetok/.

Podľa vlastnej skúsenosti / Zdedila som majetok po nezistenom vlastníkovi- poľ. pôda. Požiadala som v dvoch rôznych katastrálnych územiach Poľ.družstvá o spätný nájom podľa zákona a nájom mi vyplatili tieto Poľ. podniky

Neviem ani ja, či som pochopila Vašu otázku o radu. Či ste nemali na mysli, ako má PS tieto peniaze evidovať.
  • aa
  • aa-ov Avatar

Rada 11.02.2017 21:42 #6

Z Vaších odpovedí mám dostatok informácii. Druhou otázkou som chcel len vedieť ak napr. podielník zomrel 5.1.2017 a nevykoná sa dedičské konanie , kde počas troch rokov PS uchováva dividendy ? SPF asi nie nakoľko on neeviduje nezisteného vlastníka. Môže prechádzať hlasovanie za zomrelú osobu na SPF ?
Dostal som odpoveď na moje otázky.
  • trojan
  • trojan-ov Avatar
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora