Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: Verejne obstarávanie v ťažobnom procese 2023- 2026

Verejne obstarávanie v ťažobnom procese 2023- 2026 13.11.2022 12:47 #1

Na úvod musím priznať, že dodávateľom prác pre ŠL som aj ja zo svojimi subdodávateľmi už takmer 28 rokov. Zažil som priame zadania prác a aj verejne obstarávania. Pár mesiacov pred začatím ver. obstarávania bola možnosť pripomienkovania návrhu zmlúv a aj určitej časti verejného obstarávania. Túto možnosť som využil ale zdá sa, že som bol jediný alebo pripomienky boli odignorované. Vtedy som si myslel, že sa karta obracia veď sa stále tlačí viac a viac na ochranu prírody a dokonca aj Šop chce prebrať časť ŠL, či ich právomoci. Priznám sa že keď som videl podmienky verejného obstarávania hneď som z toho vytriezvel. Dnes by ma zaujímalo, čo zapracovali odborníci Šop, ktorý chcú riadiť a starať sa o lesy SR ? Veď posúďme spolu.
Kôň- spôsob preukázania- čestné prehlásenie o vlastníctve koňa. Všetci dobre vieme, že ŠVS vydala nariadenie, že každý kôň má byť začipovaný a chovateľ musí požiadať o založenie farmy na chov koní. Tak prečo sa to obišlo? Zrejme niekde ich používajú len fiktívne a tí, čo ich skutočne vlastnia sú nepodstatný.
UKT- Za roky svojho pôsobenia som si všimol, že pri vyhodnocovaní UKT je považovaný každý traktor, čo má kolesá, volant a navijak za UKT, lenže právna norma na UKT je TP a čiže v TP musí byť navijak a lesná nadstavba zapísaná a UKT má povinnosť prejsť STK. Novšie verzie strojov Fortera, Proxima dostavajú osobitné TP k lesnej nadstavbe, čo ich oprávňuje byť UKT a taktiež má povinnosť aj s nadstavbou a TP ísť na STK.
Prečo to píšem? Vieme, že verejných obstarávaní sa zúčastňujú aj stroje bez TP, stroje poľnohospodárske, traktory domácej výroby a ich majitelia dokážu podbíjať na cene neskutočne veľa. Bodaj by nie, keď takýto stroj kúpia od 7 000- 13 000€ s TP. Tí čo to s ekológiou a ochranou prírody myslia vážnejšie platia v nastrojení za UKT 70 000-90 000€ - podľa značky stroja. Zásluhov takéhoto zlého posúdenia firmy, ktoré vlastnia novšie stroje, či už LKT alebo UKT aj keď majú vlastné kone a dodržiavajú zákony a nariadenia nemôžu po premietnutí svojich nákladov nedokážu konkurovať ostatným vo verejných obstarávaniach. Zaujímavé je, že tí čo majú tzv. UKT a kone bez preukázania sa pasujú za chudákov, ktorý robia za pár € lebo ŠL majú malé ceny za prácu a pri verej. obstarávaní z ceny ponúkanej ŠL sú ochotný zhodiť 400 - 500 tis. čo v percentách je 20% aj viac samozrejme podľa veľkosti zákazky ba dokonca takmer 30%.
Som presvedčený, že keby ŠL chceli tak by sme spoločne dokázali vyriešiť aby aj tie úseky boli pokryté, kde nie sú iné stroje ako tie tzv. UKT a ich vlastníci mohli fungovať naďalej ale o tom inokedy.
S pozdravom
Pavol F.
  • Pavol F
  • Pavol F-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Nováčik
  • Príspevkov: 1
  • Karma: 0
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora