Základnou právnou normou pre pozemkové spoločenstvá je zákon o pozemkových spoločenstvách ZZ 97/2013. (Dostupné cez
www.slov-lex.sk/ezz)
Potom nasleduje zmluva, prípadne stanovy ako to stanovuje zákon.
Pokiaľ ide o členstvo.
Na liste vlastníctva si treba všimnúť, či riadok na ktorom je uvedená tvoja st. mama nie je uvedený medzi tými riadkami, ktoré spravuje niektorý správca. Slovenský pozemkový fond, Lesy SR a podobne.
Ak áno, tak pozemkové spoločenstvo síce na nich hospodári, ale pokiaľ ide o úhradu za hospodárenie, tak je to otázka vzťahov medzi pozemkovým spoločenstvom a správcom.
Pokiaľ nie, tak tvoja stará mama mohla byť členkou, alebo iba neprihlásenou vlastníčkou.
Ak pozemkové spoločenstvo hospodári tak, že vypláca aj podiely z hospodárenia, potom by prichádzalo do úvahy aj odkladanie podielov pre neprihlásených vlastníkov alebo umretých členov. Do úvahy preto, lebo to nie je povinnosť. Predvídavejšie spoločenstvá odkladajú čiastky aspoň na 3 roky, lebo taká je premlčacia doba.
Ak by tak neurobili tak na jednej strane v prospech tvojich nárokov by boli námietky z titulu nezákonného obohacovania sa. A opačne na strane druhej povinnosť člena oznámiť spoločenstvu zmenu do 30 dní. Teda súdne prieťahy, ktoré by boli asi len na dlhé lakte.
Ak si však ešte to dodatočne objavené nededila, tak by to bolo zase o niečom inom a tiež by to mohlo byť na dlhé lakte.
Ako sa veci majú, to najskôr zistíš v samotnom pozemkovom spoločenstve. Však už vieš v ktorom.
Pokiaľ ide o samotné dedenie.
So zastavením dedenia pre nemajetnosť som sa stretol druhý krát.
V prvom prípade to bolo v našom spoločenstve. Išlo asi o hodnotu 400 Eur. Dedičstvo sa síce zastavilo, ale zmena v katastri bola na dediča prevedená.
A druhý prípad je ten Váš. Predpokladal by som, že ak sa dedičstvo zastaví, tak ani zmeny na katastrálnom úrade sa nerobia. A ako vidno mýlil som sa.
Dedičia iba zaplatili nepatrný notársky poplatok.
Očakávam, že aj vo Vašom prípade došlo k zmenám vo vlastníctve.
Pri dedení veľmi záleží na skúsenosti a svedomitosti notára ako oceňuje hodnotu pozemkov. Pri nelesných pozemkoch sú na to určené sadzby. Pri lesných nie sú. Malo by sa to robiť na základe znaleckých posudkov. Ale tie notári určite nemajú. Ak by si ich dali vypracovať, tak to by predražilo samotné dedičské konanie. A tak asi záleží len od svedomitosti notára, akú si zvolí hodnotu.
Možno ti niečo z toho, čo som napísal pomôže.