Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti 05.03.2020 21:04 #1

Dedička po zomrelom členovi PS, je členkou PS PS les prenajalo Lesom SR, v nájomnej zmluve sa nájomca L SR zaväzujú platiť daň z nehnuteľností, čo aj realizujú. PS má 160 členov a 54 pôvodných už mŕtvych, v priebehu roka je min 10 dedičských konani.
Musia pozostalí, noví členovia, ktorí v r 2019 zdedili podiel v PS podať (vieme , že termín bol do 31.1) daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti a priložiť k nemu Zmluvu uzatvorenú medzi PS a Lesmi SR. Toto v súčasnosti požaduje OU.
OU má zaevidovaného platiteľa dane Lesný závod. Za uplynulých 20 rokov som sa s takým názorom stretla prvýkrát. Prosím o vysvetlenie či je to správne. Na LV je uvedené, spoločná nehnuteľnosť podľa Zákona č.97/2013 Z.z.
Vopred ďakujem za odpoveď.
  • 1851Valika
  • 1851Valika-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Nováčik
  • Príspevkov: 1
  • Karma: 0
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti 15.05.2020 19:42 #2

Nedá mi inak, ako vytknúť používanie iniciálok organizácii, aj keď síce sú všeobecne známe, ale môžu viesť k omylu. OU - Okresný úrad, alebo Obecný úrad?
Asi pol minúty som sa zamýšľal nad tým, čo má okresný úrad spoločné s daňou z nehnuteľnosti, však tá je predsa vecou obce až mi došlo.
Je mi divné, že by obecný úrad požadoval od Vás nájomnú zmluvu medzi PS a Lesmi SR.
1. Člen PS síce má právo na predloženie dokladov od spoločenstva, ale nie zadarmo a v praxi to môže byť aj ťažšie realizovateľné.
2. Ak by mal obecný úrad právo na jej predloženie, tak by ju skôr dostal od Lesov SR ako Vy.
3. Podľa zákona č. 97/2013 členstvo v spoločenstve vzniká a zaniká prevodom alebo prechodom (t. j. dedením) vlastníckeho práva k podielu spoločnej nehnuteľnosti. Ak teda za života predchodcu bolo s nájomným všetko v poriadku, tak je to má v poriadku aj nový nadobúdateľ.
Skúšam sa vžiť do pozície obecného úradu. Mohol by mať podozrenie, že PS nedalo všetky lesné pozemky do prenájmu a Lesy SR tým pádom platia daň z nehnuteľnosti za menej pozemkov. A PS za zvyšok neplatí. Obecný úrad ale vie, za čo mu Lesy platia daň. Čo tvorí súčasť spoločnej nehnuteľnosti, to je zistiteľné internetom na Okresnom úrade a to na pôdohospodárskom a lesnom odbore listy vlastníctva a na katastrálnom odbore obsah (teda pozemky jednotlivých vlastníctiev.) Ale napriek tomu riešením týchto pochybností by Vás nemal obťažovať.
4. Na okraj si Vás dovolím upozorniť na jednu povinnosť, na ktorú noví nadobúdatelia nie sú upozornení a ak nepozerajú zákon, tak o nej nevedia.
Ako som už vyššie uviedol, členstvo v spoločenstve vzniká automaticky, ale spoločenstvo ako také, sa o tom nemá ako dozvedieť, lebo nedostáva automaticky rozhodnutia o vkladoch do katastra. Preto akúkoľvek zmenu týkajúcu sa evidovaných skutočností, treba nahlásiť spoločenstvu do dvoch mesiacov. Umiestnenie tejto povinnosti sa mení div nie od novely k novele.
V súčasnej poslednej novele je v §18 ods. 3
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 124
  • Získaných poďakovaní 2
  • Karma: 0
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora