Prihlásiť

Projekt drevených kníh úspešne ukončený

Atraktívna pomôcka pre lesných pedagógov 

Aktivity Slovenskej lesníckej komory sú široko spektrálne a jednou z nich je tvorba pomôcok pre lesných pedagógov. Pomôcok, ktoré však môžu využiť aj pedagógovia na stredných odborných školách s lesníckymi odbormi, ako aj učitelia základných škôl. Majú skôr odborný charakter, zameraný na dreviny stromovitého vzrastu, s ktorými sa môžeme v lesoch na Slovensku stretnúť. Jednak pôvodnými, ale aj introdukovanými, ktoré sa u nás rozšírili počas umelej obnovy lesov, prípadne pri zalesňovaní bývalých poľnohospodársky nevyužívaných pozemkov.

Projekt drevených kníh má svoje korene v dávnejšej študijnej ceste lesných pedagógov po okolitých krajinách. Okrem Maďarska, Rakúska a Česka, sme navštívili aj Poľsko, ktoré v tom čase bolo s aktivitami a vybavenosťou na lesnú pedagogiku ďaleko ďaleko pred nami. Práve tam som v jednej z mnohých miestností lesnej pedagogiky videl kazetu vyrobenú z dreva borovice, ktorá bola v tvare knihy.

Súbežne vytváraný Atlas lesných drevín na Slovensku a drevené knihy

 

Nuž a práve na to sú osožné cesty, kde je možné inšpirovať sa. Už vtedy som mal predstavu, ako nápad využijem a prvá príležitosť prišla, keď sa európsky kongres lesnej pedagogiky konal na Slovensku. V rámci workshopu si účastníci mohli okrem iných aktivít vlastnoručne skompletizovať drevené knihy z piatich drevín. Mali si priskrutkovať mechaniku na prichytenie stránok kníh, na stránky nalepiť listy, plody, semenáčiky či vetvičky z tej ktorej dreviny.

Ku dreveným knihám som sa vrátil druhýkrát, keď sme pre potreby lesných pedagógov v štátnom podniku LESY Slovenskej republiky pripravili sadu drevených kníh z ôsmich najrozšírenejších drevín. Následne sa vytvárali za aktívnej pomoci množstva lesných pedagógov po celom Slovensku zbierky púčikov, listov, semien a fotoherbár kvetov päťdesiatich dvoch drevín stromovitého vzrastu a k tomu kľúče na ich určovanie.

Odtiaľ bol už len krôčik k tomu, aby sa z vytvorených podkladov zostavil Atlas lesných drevín na Slovensku a súbežne sa vytvárali aj drevené knihy. To sa už realizovalo pod gesciou a s finančnou podporou Slovenskej lesníckej komory. Celý projekt trval tri roky a dnes je úspešne na konci.

Prvý rok výroby drevených kníh to bolo pomerne jednoduché, pretože sa dopĺňali ku pôvodným ôsmim drevinám tie, ktoré sú v lesoch Slovenska pomerne bežné. Napriek tomu, uvedomujúc si problematické zabezpečenie dostatku materiálu pre ojedinelé dreviny, vyrábalo sa päť sád drevených kníh. Jedna pre koordinátora lesnej pedagogiky na Slovensku – dnešné Centrum transferu poznatkov a lesnej pedagogiky, ďalšia pre Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene.

Asi najvyužitejšia je sada pre realizátora aktivít lesnej pedagogiky – Lesnú školu v Leviciach. Jedna sada ostáva v kancelárii Slovenskej lesníckej komory a je k dispozícii na zapožičanie pre lesných pedagógov na rôzne aktivity. Posledná sada je z dôvodu lokálpatriotizmu na Odštepnom závode Gemer a tiež je využívaná na aktivity lesných pedagógov.

Tri roky trvania projektu, každý ďalší rok bol náročnejší

 

Druhý rok to už bolo so zháňaním drevín náročnejšie a pomohli lesníci z rôznych regiónov Slovenska. Nuž a tretí bol asi najnáročnejší. Ostali dreviny, ktoré nie je ľahké nájsť v takej hrúbke, aby sa z nich dalo vyrobiť rezivo na knihy. Takými sú napríklad javor tatársky, dub plstnatý či čremcha obyčajná. Zas pomohli kolegovia a podarilo sa. Kde však zabezpečiť drevo z tisu? Pomohla zhoda náhod. V botanickej záhrade v Banskej Štiavnici v rámci jej revitalizácie vypilovali niektoré dreviny a našťastie, drevo z nich odložili. Síce pomerne tenké kusy, ale dostatočné na to, aby sa s nimi stolár „pohral“ a vytvoril si dostatok materiálu na sadu kníh aj z tejto dreviny.

Pri zabezpečovaní dreva sme zažili rôzne zaujímavosti. Keď sme spílili brezu a rozmeriavali, na aké dlhé kusy ju rozrežeme, kolega si všimol jeden detail. Po celej dĺžke kmeňa boli škrabance od medveďa, ktorý tam niekoľkokrát vyliezal. Pri výrobe knihy sme si dali záležať, aby škrabance ostali zachované a povedal som si, že to budeme prezentovať ako knihu s príbehom.

Vnútro kníh tvorí jedenásť listov s pomerne komplexnými informáciami o danej drevine. Pre uľahčenie listovania má každá stránka svoje „uško“ s názvom kapitoly. Uvedené sú informácie o morfológii dreviny, o vetvičkách a púčikoch, listoch resp. ihličí, kvetoch, plodoch a semenách, semenáčikoch, ekologických nárokoch, škodlivých činiteľoch, dreve a výrobkoch z neho, koľko má tá ktorá drevina príbuzných druhov v rámci rodu, vložená je mapka pôvodného rozšírenia dreviny.

Sedím na vypílenej hruške a myslím na drevené knihy

 

Pre každú drevinu sú uvedené aj nejaké zaujímavosti či už z mytológie, o liečivých účinkoch, pôvode vedeckého názvu a podobne. Všetko podporené množstvom fotografií. A tak, ako bola v prvých knihách možnosť doplniť ju vylisovanými listami, zimnými vetvičkami s púčikmi, semenami a plodmi, ale aj semenáčikmi, tak to je aj v týchto sadách. Takže už ich samotné dotvorenie je interaktívna práca s tou ktorou drevinou a potrebe chodiť po lese a zbierať materiál počas celého roka.

Za mňa môžem len a len poďakovať všetkým, ktorí sa na zabezpečovaní dreva z ojedinelých drevín podieľali, ktorí pomohli s ich dopravou na porez a výrobu reziva. Že výsledok oslovil viacerých kolegov svedčí aj nedávny telefonát. Voľne reprodukujem: „Sedím na vypílenej hruške a myslím na teba a drevené knihy. Aké dlhé poleno potrebuješ vypíliť, aby sa to dalo prepraviť ku tebe?“ Veľmi ma to potešilo a zároveň prekvapilo, že aj takto môžu kolegovia rozmýšľať a byť nápomocní pri zháňaní nedostatkového dreva.

Takže teraz už len prianie, aby sa vyrobené pomôcky pre lesných pedagógov využívali, aby obohatili záujemcov o spoznávanie drevín v lesoch na Slovensku.

Ing. Igor Viszlai

predseda Slovenskej lesníckej komory 

Hlavné správy

Otvorený list vlastníkov lesov v Česku s odmietnutím novely zákona o poľovníctve: Zavádza novú rozsiahlu byrokraciu, nové povinnosti a likvidačné sankcie

Otvorený list vlastníkov lesov v Česku s odmietnutím novely zákona o poľovníctve:…

Aktuálne

Vlastníci lesov v Českej republike v otvorenom liste, ktorý publikoval portál Ekolist.cz napísali, že „jako vlastníci lesů, zemědělské půdy a vodních ploch...

Prečítajte si viac
V najväčšom švajčiarskom kantóne začal lov vlkov: Zabitých má byť najmenej 35 z približne 120 šeliem

V najväčšom švajčiarskom kantóne začal lov vlkov: Zabitých má byť najmenej 35…

O čom sa píše

Graubünden je najväčší a najrozmanitejší kantón Švajčiarska s tromi úradnými jazykmi na oboch stranách Álp. Je jedným z dvadsiatich šiestich...

Prečítajte si viac
Celý chov norika muránskeho typu pod Správou Národného parku Muránska planina: Nekompetentnosťou a delimitáciou bol umelo rozdelený

Celý chov norika muránskeho typu pod Správou Národného parku Muránska planina: Nekompetentnosťou…

Aktuálne

Celoročný chov norika muránskeho prechádza aj s personálom do rúk Správy Národného parku Muránska planina. Vyplýva to z dohody medzi rezortmi životného prostredia...

Prečítajte si viac
Anketa Strom roka je určená aj pre žiakov všetkých typov škôl: Môžu získať sadbový materiál

Anketa Strom roka je určená aj pre žiakov všetkých typov škôl: Môžu…

Aktuálne

Školy zo Slovenska majú možnosť zapojiť sa so žiakmi do hlasovania za 12 obľúbených stromov vo finále ankety Strom roka...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora