Prihlásiť

Ďakovný list nórskemu lesníkovi

Lesníkovi nórskeho kráľovstva menom Hans Fredrik LAUVSTAD (ďalej Hans), ktorý sa tento rok dožil 80 rokov, bol odovzdaný ďakovný list. Slávnostné odovzdanie sa uskutočnilo v zasadačke Mestských lesov Banská Bystrica v Harmanci pri príležitosti 17. ročníka splavovania dreva. List odovzdal riaditeľ Mestských lesov Banská Bystrica Blažej Možucha a generálny riaditeľ štátneho podniku LESY SR Tibor Menyhart. Hansa s manželkou Anne-Lise na podujatí privítal primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Nórsko – slovenská spolupráca začala po náhodnom stretnutí počas jednej konferencii na Technickej univerzite vo Zvolene pred rokom 1999, kde sa vtedajší vedúci oddelenia výroby z Lesného závodu Kriváň Štefan Kontšek spoznal s poslankyňou nórskeho parlamentu pani Merete Furuberg. „Slovo dalo slovo“ a tak spoločne vypracovali projekt možnej spolupráce, pre ktorú nórsky parlament vyčlenil finančné prostriedky. Vtedy ani len nemohli tušiť, ako zásadne, a to v pozitívnom význame zmenia život mnohým ľuďom a prispejú k rozvoju medzinárodných vzťahov v oblasti lesníctva.

Ako prvý bol spustený čiastkový projekt zalesňovania západného pobrežia Nórska so slovenskými brigádnikmi a vzájomné výmenné poznávacie pobyty lesníkov. Takto sa pán Kontšek spoznal s Hansom, pán Možucha prijal prvú skupinu nórskych lesníkov a napr. ja, ako riaditeľ Semenolesu v r. 2002, som v rámci asi 10 - člennej slovenskej skupiny navštívil Nórsko. Bol to odborne, ale i ľudsky veľmi prínosný pobyt, kde som nadobudol presvedčenie o efektívnosti pestovania a zalesňovania krytokorennými sadenicami.

Následne bola na Semenolese „oprášená“ fínska plniaca a vysievacia linka Combicel a spustené pestovanie krytokorenných sadeníc v sadbovačoch po dobudovaní pohyblivých závlah vo fóliovníkoch a vybudovaním úložiska. Po nórskom príklade bolo napr. zavedené veľmi jednoduché a spoľahlivé fixovanie fólie pozdĺž fóliovníkov pomocou vriec s pieskom.

Vo veľkoškôlke Jochy sa používal nespoľahlivý spôsob pomocou zaisťovacích spôn, ktorý nedokázal odolávať vetrom a tým spôsoboval veľké ťažkosti a škody. Hans s priateľmi, lesným škôlkárom Sveinom a odborníkom Torom navštívili Semenoles a v problematike formou poradenstva nezištne pomáhali. Pre zaujímavosť uvediem, že v súvislosti s Čínou si nemecký subjekt cenil know-how pestovania krytokorenných sadeníc na 2 mil. €.

Hans sprostredkoval viacero ďalších výmenných pobytov odborníkov, pracovných pobytov slovenských študentov, bol nápomocný pri zakladaní sadov vianočných stromkov a okrasnej čečiny a poskytol inšpirácie pri budovaní Lesníckeho skanzenu na Č.Balogu, či na vybudovanie trenažérového pracoviska pre obsluhu harvestorov. Asi poslednou Hansovou akciou bola spolupráca pri získaní nórskeho partnera pre Občianske združenie Žito v rámci realizovaného pilotného projektu Reštitúcie losa európskeho.

Stručný lesnícky životopis: Hans sa narodil ako syn lesníka a vyrástol na odľahlej horárni v Telemarku v okrese Drangedal pri dedinke Grova. Odľahlosť a zachovalosť miestnej prírody dokazuje skutočnosť, že v blízkosti rodnej horárne sa nachádza najväčšia nórska divočina, Prírodná rezervácia Grytdalen (1600 ha, IUCN I), ktorú privatizoval Hansov starší brat Per a ktorej vlastníkom je v súčasnosti synovec Jon P. Lauvstad.

Po absolvovaní vysokej školy lesníckej, kde študoval na základe študentskej pôžičky, musel Hans za prácou odísť z južného Nórska. Spolu s priateľom – lesníkom/ekológom menom Tor Gomnas niekoľkokrát zmenili svoje pôsobenie až Hans zakotvil ako riaditeľ Krajského lesného úradu v kraji Sogn og Fjordane v mestečku Forde a Tor ako učiteľ na Lesnícko – farmárskej škole vo Vassenden.

Na neďalekom západnom pobreží v Brandsoy sa Hans zoznámil s ďalším svojím dlhoročným priateľom – lesníkom, škôlkarom, rybárom a poľovníkom menom Svein Saure. Uvedená trojica priateľov niekoľkokrát navštívila Slovensko, ale v súčasnosti zostal už iba Hans so Sveinom a Tor (1939 - 2008) ich stále z nebeských výšin verne sprevádza v krásnej nórskej prírode a na ich pozemských cestách.

Ing. Stanislav Bystriansky

Hlavné správy

Otvorený list vlastníkov lesov v Česku s odmietnutím novely zákona o poľovníctve: Zavádza novú rozsiahlu byrokraciu, nové povinnosti a likvidačné sankcie

Otvorený list vlastníkov lesov v Česku s odmietnutím novely zákona o poľovníctve:…

Aktuálne

Vlastníci lesov v Českej republike v otvorenom liste, ktorý publikoval portál Ekolist.cz napísali, že „jako vlastníci lesů, zemědělské půdy a vodních ploch...

Prečítajte si viac
V najväčšom švajčiarskom kantóne začal lov vlkov: Zabitých má byť najmenej 35 z približne 120 šeliem

V najväčšom švajčiarskom kantóne začal lov vlkov: Zabitých má byť najmenej 35…

O čom sa píše

Graubünden je najväčší a najrozmanitejší kantón Švajčiarska s tromi úradnými jazykmi na oboch stranách Álp. Je jedným z dvadsiatich šiestich...

Prečítajte si viac
Celý chov norika muránskeho typu pod Správou Národného parku Muránska planina: Nekompetentnosťou a delimitáciou bol umelo rozdelený

Celý chov norika muránskeho typu pod Správou Národného parku Muránska planina: Nekompetentnosťou…

Aktuálne

Celoročný chov norika muránskeho prechádza aj s personálom do rúk Správy Národného parku Muránska planina. Vyplýva to z dohody medzi rezortmi životného prostredia...

Prečítajte si viac
Anketa Strom roka je určená aj pre žiakov všetkých typov škôl: Môžu získať sadbový materiál

Anketa Strom roka je určená aj pre žiakov všetkých typov škôl: Môžu…

Aktuálne

Školy zo Slovenska majú možnosť zapojiť sa so žiakmi do hlasovania za 12 obľúbených stromov vo finále ankety Strom roka...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora