Prihlásiť

Android bezdrôtová komunikácia v lesníckej praxi

Android Cordless Communication in forestry use 

Android mobilné zariadenia - telefóny sú čoraz viac rozšírené aj medzi ľuďmi pracujúcimi v lesníctve. Základným typom komunikácie je spojenie medzi dvoma telefónmi (telefonovanie a posielanie správ). Android telefón môže ale komunikovať aj s inými typmi zariadení. Komunikáciu možno robiť pomocou kábla (USB - mikro, USB - C) alebo bezdrôtovým spôsobom. Všimnime si bližšie možnosti bezdrôtovej komunikácie, ktorú má Android zabudovanú a o ktorej existencii alebo využití možno používatelia nevedia.

WIFI (Wireless Fidelity) - dosah 45 až 90 m 

Pomocou WIFI sa dá bezdrôtovo komunikovať medzi mobilmi, medzi mobilom a stolným počítačom alebo medzi počítačmi. WIFI sa dá použiť aj na tlačenie z mobilu na tlačiareň, ktorá musí ale mať okrem USB aj WIFI rozhranie. Tlačiarne s WIFI rozhraním sa dajú kúpiť v cene od 35 EUR.

Najznámejším využitím WIFI je možnosť pripojenia k internetu. A to nie len doma, pokiaľ máte WIFI router, ale aj na verejných priestoroch ak je tam WIFI spot (prístupový bod), ktorý je často bezplatný. 

BLUETOOTH ("Modrozub") - dosah 5 až 50 m

Technológia je dnes zabudovaná v každom Android mobilnom telefóne. Pred komunikáciou je potrebné zariadenia spárovať a prípadne zadať kľúč (najčastejšie štvormiestne číslo) udávaný výrobcom zariadenia. V lesníctve je možné použiť Bluetooth na prenos údajov napríklad

- pri spojení Android mobilného zariadenia a laserového diaľkomeru vybaveného bluetooth technológiou (TruPulse 360, TruPulse 200, ATN 1500). Laserový diaľkomer TruPulse 360 meria vzdialenosť redukovanú sklonom a azimut. Vzdialenosť jednotlivých bodov z určitého stanovišťa a ich azimut sa prenesie pomocou bluetooth do Android zariadenia. Android zariadenie meria súradnice stanovišťa z ktorého sa robí meranie. Pomocou Android aplikácie "TP360BT" sa pri každom stlačení tlačidla na laserovom diaľkomery, údaje automaticky ukladajú do android zariadenia. Merané údaje jednotlivých bodov je možné uložiť ako "txt" alebo "gpx" súbor do internej (zdieľanej) pamäti. Aplikáciu "TP360BT" je možné stiahnuť aj vo "free" verzii bez reklám z "Google Play".

- Pomocou bluetooth technológie sa dá robiť aj tlač dokumentov na bluetooth tlačiareň. Napríklad v programe "KubikL - kubíkovanie naležato" sa dá dokument vytlačiť na 58mm mobilnú bluetooth termotlačiareň, ktorá sa dá kúpiť od 40 EUR. Aplikáciu "KubikL - kubíkovanie naležato" stiahnite aj vo "free" verzii bez reklám z "Google Play".

- Bluetooth priemerka (Haglof, Masser) ukladá namerané hodnoty priemerov drevín do pamäte priemerky. Údaje z pamäte priemerky sa potom hromadne prenesú pomocou bluetooth komunikácie do Android zariadenia. 

NFC (Near Field Communication) - dosah okolo 4 cm 

NFC je krátkodosahové spojenie umožňujúce výmenu dát medzi zariadeniami do vzdialenosti len niekoľko centimetrov. Zariadenia treba teda k sebe priložiť. NFC technológia umožňuje používať rôzne NFC čipy. Výhodou NFC čipu je jeho malý rozmer a skutočnosť, že nepotrebuje vlastný zdroj energie. Energiu mu dodá mobilné zariadenie, ktoré sa priloží k čipu. Čipy majú rôznu formu. Papierové nálepky kruhové, štvorcové. PVC kartičky, krúžky, prívesky. NFC klince, ktoré sa dajú zatĺcť do kmeňa stromu. Podkožné implantáty. NFC čipy sa dajú kúpiť za pár centov. Môžu niesť informáciu do niekoľko sto bytov. Nie je to síce veľa, ale pri správnom využití to stačí. Informácia sa na čip zapíše pomocou príslušnej aplikácie, priložením mobilného zariadenia k čipu. Zapísaný údaj sa dá zmazať a na čip sa dá umiestniť iný údaj. Zapísaná informácia sa dá aj šifrovať. Informácia z čipu sa číta automaticky priložením Android zariadenia k čipu - nie je teda potrebná nainštalovaná aplikácia. Je ale potrebné zistiť, kde má mobilné zariadenie v zadnej časti aktívnu NFC plochu. Najrozšírenejšou „free“ aplikáciou na zápis do NFC čipu je „NFC Tools“ - stiahnite z „Google Play“. Možnosti použitia NFC:

* Na čip sa zapíše drevina, akosť, priemer, dĺžka a objem. Čip sa umiestni na kmeň stromu.

* Na čip sa umiestnia základné údaje o majiteľovi zvieraťa. Čip sa umiestni na obojok zvieraťa.

* Na čip sa umiestni jedinečný kód, ktorý sa zavedie do databázy. V databáze sa ku kódu umiestnia obrazové, textové a číselné údaje. Označenie tovarov, označenie drevín v arboréte.

* Na čip sa umiestnia kontaktné údaje - meno, adresa, email, web stránka, číslo telefónu. Vizitka.

* Na čip sa umiestnia údaje potrebné na pripojenie k lokálnej WIFI. Po priložení mobilu k čipu sa automaticky mobil pripojí k WIFI.

* Na čip sa umiestnia zemepisné súradnice. Po priložení mobilu k čipu sa automaticky ukáže miesto na „Google Mape“.

* Na čip sa umiestni link na webovú stránku, na video, na súbor. Po priložení mobilu k čipu sa automaticky otvorí webová stránka, video, súbor.

* Na čip sa umiestni obyčajný text. Po priložení mobilu k čipu sa automaticky ukáže text uložený na čipe.

* NFC bezkontaktné platobné karty a platba mobilom prostredníctvom NFC.

* Prostredníctvom funkcie "Android Beam", je možné zdieľať medzi dvoma zariadeniami odkazy, hudbu, polohu či kontakty. V prípade prenosu väčších súborov je NFC iba spúšťačom Bluetooth, prostredníctvom ktorého telefóny okamžite spáruje a spustí prenos.

Lacné NFC čipy sa dajú kúpiť na "ebay" internetovom obchode. Špeciálne klincové NFC čipy a iné NFC čipy kúpite na "AliExpress" alebo "Alibaba" internetovom obchode (vyhľadajte "Wood Management"). 

ČIAROVÉ KÓDY - dosah niekoľko centimetrov 

Informácia je zakódovaná v tlačenej podobe vo forme čiar alebo štvorcov.

Klasické EAN (European Article Number) čiarové kódy sú rozšírené na označovanie tovaru v obchodoch. Čiarový kód obsahuje zakódovanú jedinečnú číselnú kombináciu. Takémuto číselnému kódu je v databáze priradený názov tovaru, popis, cena prípadne iné informácie.

QR (Quick Response) kódy rýchlej reakcie dokážu zakódovať väčšie množstvo dát ako klasické čiarové kódy. QR kód má štvorcový tvar a môže byť vytlačený na rôznych (aj odolných) materiáloch. QR kód je možné vygenerovať bezplatne s niektorým online programov (https://www.qrcode-monkey.com) a potom vytlačiť na tlačiarni.

QR kód je možné chápať ako čip v tlačenej podobe. Môžeme teda do neho zakódovať obdobné údaje ako je uvedené pri NFC čipoch. Prostredníctvom QR kódu sa dá urobiť aj internetová platba. Na rozdiel od NFC čipov sa na čítanie QR kódov použije fotoaparát mobilného zariadenia a aplikácia, ktorú je možné stiahnuť z „Google Play“ ("Quick Mark" alebo "Čítačka QR kódov" od Sustainable App Developer alebo iné).

Výhodou QR kódu je, že si ho môžete sami vygenerovať a vytlačiť. Informácia je uložená v obrazovej forme. NFC čip musíte kúpiť, pretože informácia sa ukladá na špeciálne médium. Výhodou NFC čipu je, že ho nemusíte skenovať fotoaparátom a následne spracovať externou aplikáciou. Informácia je k dispozícii okamžite.

Predplatné časopisu

(Úplné znenie tohto článku si prečítate na stránkach časopisu LES & Letokruhy FEBRUÁR 2019)

Hlavné správy

Spochybnené pasenie kráv v národnom parku: Prínos chovu hospodárskych zvierat, koní a agroturizmu v starostlivosti o horské či podhorské lúky a pasienky

Spochybnené pasenie kráv v národnom parku: Prínos chovu hospodárskych zvierat, koní a…

O čom sa píše

Pasenie kráv na Snilovskom sedle v Národnom parku Malá Fatra môže byť v rozpore s ochranou prírody. Upozornila na to...

Prečítajte si viac
Rapídny pokles turistov v Slovenskom raji: Dôvodom aj obavy zo stretov s medveďmi

Rapídny pokles turistov v Slovenskom raji: Dôvodom aj obavy zo stretov s…

O čom sa píše

Hoteliéri v Slovenskom raji hlásia rapídny pokles turistov. O prepade hlavnej turistickej sezóny hovoria aj predajcovia suvenírov, či majitelia gastro...

Prečítajte si viac
Po tragédii v Monkovej doline: Podľa ekoaktivistov šíri envirorezort škodlivé dezinformácie o bezzásahových lesoch

Po tragédii v Monkovej doline: Podľa ekoaktivistov šíri envirorezort škodlivé dezinformácie o…

Aktuálne

Vedenie Ministerstva životného prostredia SR v súvislosti s tragédiou v Monkovej doline a s lykožrútovou kalamitou zintenzívnilo spochybňovanie bezzásahového režimu...

Prečítajte si viac
Medveď napadol cyklistu na lesnej ceste: 793 hlásení o výskyte a strete medveďa s človekom. 37 jedincov eliminovali členovia zásahového tímu a poľovné združenia

Medveď napadol cyklistu na lesnej ceste: 793 hlásení o výskyte a strete…

Aktuálne

Zranenia dolnej a hornej končatiny utrpel včera 34-ročný cyklista, ktorého napadol medveď na lesnej ceste v Šútove v okrese Martin...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora