Prihlásiť

Android zariadenia v lesníckej praxi

Android devices in forestry use
V súčastnosti najrozšírenejší operačný systém v mobilných zariadeniach je Android. Najpoužívanejším takýmto zariadením je mobilný telefón. No označenie mobilný telefón je úzke zovšeobecnenie. V skutočnosti ide sofistikované prístroje so širokým využitím. Android telefóny zaujali miesto vreckových počítačov s operačným systémom Windows Mobile.

Prvky mobilného zariadenia 

Android prístroje majú zabudované prvky, ktoré umožňujú ich využitie aj v hospodárskej úprave lesa a v lesníckej praxi. 

IP68

Zvýšená odolnosť. Prvé číslo odolnosť voči prachu (0-6). Druhé číslo odolnosť voči vode (0-9).

Odolnosť voči pádu, nárazom a nízkym teplotám

Robustnejšia outdorová konštrukcia vystužená hliníkom alebo iným odolným materiálom. Zariadenia pracujú v mraze aj pri vyšších teplotách.

Odolnosť displeja a vysokokapacitná batéria

Gorilla Glass krycie sklo (1-6). Batéria 4000 mAh a viac.

GPS (global positioning system)

Možnosť zisťovať polohu prijímaním signálu nielen pomocou amerických družíc, ale aj pomocou systému ruských družíc GLONASS. GLONASS satelity majú vysokú stabilitu a teda nevyžadujú dodatočné korekcie. Možnosť využitia väčšieho počtu družíc umožňuje vyššiu presnosť a lepšiu citlivosť hlavne v miestach s obmedzeným výhľadom na oblohu.

Senzory

Senzor „orientácie“ umožňuje zisťovať azimut a sklon terénu. V niektorých zariadeniach nie je senzor „orientácie“ a azimut sa zisťuje pomocou „geomagnetického“ senzora a senzora „akcelerácie“. Takto zistený azimut však nie je taký presný.

Senzor „barometer“ meria atmosferický tlak vzduchu a využije sa aj pri priamom určení nadmorskej výšky.

NFC (near field communication)

Prenos údajov na krátke vzdialenosti. Možnosť použiť NFC tagy (čipy), v ktorých sú uložené rôzne informácie. Nahrádzajú RFID čipy.

Fotoaparát

Zabudovaný fotoaparát a kamera s možnosťou uloženia zemepisných súradníc priamo do fotografie. Môžete teda zistiť miesto, kde bola fotografia zhotovená.

Bluetooth

Bezdrôtová komunikácia medzi Androidom a externým zariadením (laserový dialkomer).

Čítanie čiarových kódov a QR kódov

Čítanie kódov zabezpečuje nainštalovaná aplikácia. Najrýchlejšou aplikáciou je „QuickMark“. Stiahnite z Google Play. 

Mobilné zariadenia 

Medzi zariadenia, ktoré disponujú vyššie uvedenými prvkami a sú cenovo dostupné, patria napríklad: 

Blackview BV6000 (IP68, RAM 3GB, ROM 32GB, 4200 mAh).

Zariadenie má odolnú konštrukciu, NFC, senzor orientácie aj barometrický senzor. GPS+Glonass. Displej 4.7“ chráni Gorilla Glass 3. Pracuje v teplotách – 15 ºC do 55 ºC. Váži 170 g. 

AGM A8 (IP68, RAM 4GB, ROM 64GB, 4050 mAh).

Zariadenie má odolnú konštrukciu, NFC, senzor orientácie. GPS+Glonass. Displej 5“ chráni Gorilla Glass 3. Pracuje v teplotách – 40 ºC do 80 ºC. Váži 247 g. 

Cubot King Kong 3 (IP68, RAM 4GB, ROM 64GB, 6000 mAh).

Zariadenie má veľmi odolnú konštrukciu, NFC, senzor orientácie. GPS+Glonass. Displej 5.5“ chráni Gorilla Glass 3. Pracuje v teplotách – 30 ºC do 60 ºC. Váži 280 g. 

Zaujímavé mobilné zariadenia s vyššou cenou: 

Caterpillar CAT S61 (IP68, RAM 4GB, ROM 64GB, 4500 mAh).

Telefón má zabudovanú FLIR termokameru, ktorá zaznamenáva teploty až do 400 ºC a to aj v úplnej tme. Pomocou senzoru čistoty vzduchu je možné zisťovať znečistenie ovzdušia a obsahuje aj senzor zisťovania okolitej teploty a vlhkosti vzduchu. Laserovým senzorom sa dá merať vzdialenosť do 10 m. 

Land Rover Explore (IP68, RAM 4GB, ROM 64GB, 4000 mAh).

Tento telefón je možné rozšíriť o moduly, ktoré mu prinesú nové funkcie a schopnosti. Moduly sa pripájajú na chrbát telefónu cez ploché kontakty. Najzaujímavejším modulom je dodatočná batéria (3600 mAh) s citlivejšou anténou na príjem GPS signálu, ktorá zlepší príjem GPS. 

Trimble TDC100 (IP67, RAM 2GB, ROM 16GB, 4800 mAh).

Podporuje satelitné systémy GPS, GLONASS, GALILEO. Typická presnosť GPS udávaná výrobcom do 1.5 m na bod. Gorilla Glass displej. Pracuje v teplotách – 20 ºC do 60 ºC. Váži 310 g. 

Programové vybavenie 

Pre android zariadenia je dnes k dispozícii veľké množstvo programov. Stiahnuť sa dajú z Google Play priamo do mobilného telefónu. V čase sťahovania programu musí byť telefón pripojený k internetu.

Ďalšou možnosťou je stiahnutie aplikácie vo forme inštalačného balíčka „apk“ do stolného počítača. Zo stolného počítača sa „apk“ prekopíruje cez USB pripojenie do mobilného telefónu. V mobilnom telefóne sa nainštaluje kliknutím na „apk“ súbor. Najrozšírenejším serverom odkiaľ sa dajú stiahnuť „apk“ balíčky je „APKPure“ alebo „ApkDownloadforAndroid“.

Predplatné časopisu

(Úplné znenie tohto článku si prečítate na stránkach časopisu LES & Letokruhy JANUÁR 2019)

Hlavné správy

Memorandum o spoločnej starostlivosti o Ždánický les na juhovýchodnej Morave: Inovatívne postupy v hospodárení a ochrane

Memorandum o spoločnej starostlivosti o Ždánický les na juhovýchodnej Morave: Inovatívne postupy…

O čom sa píše

Na spoločnej starostlivosti o Ždánický les sa v memorande podpísanom na juhovýchodnej Morave zhodli  minister pôdohospodárstva ČR Marek Výborný, minister životného...

Prečítajte si viac
Náhodná ťažba kalamitného dreva v Národnom parku Nízke Tatry: Zlý zdravotný stav lesných ekosystémov v oblasti a šírenie škodlivých činiteľov z okolitých lesov

Náhodná ťažba kalamitného dreva v Národnom parku Nízke Tatry: Zlý zdravotný stav…

Aktuálne

Dvojica cenných chránených lokalít v Nízkych Tatrách je podľa mimovládnych ochranárov z občianskeho združenia (OZ) Prales a iniciatívy My sme...

Prečítajte si viac
Spochybnené pasenie kráv v národnom parku: Prínos chovu hospodárskych zvierat, koní a agroturizmu v starostlivosti o horské či podhorské lúky a pasienky

Spochybnené pasenie kráv v národnom parku: Prínos chovu hospodárskych zvierat, koní a…

O čom sa píše

Pasenie kráv na Snilovskom sedle v Národnom parku Malá Fatra môže byť v rozpore s ochranou prírody. Upozornila na to...

Prečítajte si viac
Rapídny pokles turistov v Slovenskom raji: Dôvodom aj obavy zo stretov s medveďmi

Rapídny pokles turistov v Slovenskom raji: Dôvodom aj obavy zo stretov s…

O čom sa píše

Hoteliéri v Slovenskom raji hlásia rapídny pokles turistov. O prepade hlavnej turistickej sezóny hovoria aj predajcovia suvenírov, či majitelia gastro...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora