Liečivá kôra
- Zverejnené v O čom sa píše
- Pridať nový komentár
Stromová kôra tvorí až 20 percent celkovej hmotnosti dreva, na Slovensku sa však doposiaľ najmä spaľuje. Najnovšie vedecké štúdie však dokazujú, že stromová kôra v sebe skrýva zdraviu prospešné látky.
Vedci z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU práve skúmajú kôru, stonky, listy a plody našich najrozšírenejších ihličnanov - predovšetkým smreku, ale aj borovice a tiež rakytníka rešetliakového. Účinky látok získaných z našich ihličnanov a z rakytníka potom overujú aj po pridaní do potravín.
Stromová kôra je podľa vedcov u nás aj vo svete nevyužitý zdroj polyfenolov a iných zdraviu prospešných látok s antioxidačným, pritozápalovým a protivírusovým účinkom. Niektoré pilotné štúdie vo svete dokonca potvrdzujú nielen protizápalové či protivírusové účinky látok získaných z kôry, ale aj protirakovinové účinky fenolových zlúčenín získaných z drevnej kôry (výskum kôry stromu Millettia leucantha).
Plody rakytníka rešetliakového sú už dnes známe vysokým obsahom vitamínu C, no ďalšie účinné látky v kôre a stonkách tohto kríka nepoznáme. Tím vedcov chce urobiť skríning ďalších látok v tejto plodine a nájsť ich uplatnenie pri zvýšení kvality potravín.
- Vo svete prebehlo niekoľko pilotných výskumov, ktoré potvrdzujú, že kôra stromov obsahuje vysoko cenné a zdraviu prospešné látky. Je iba na vedeckých tímoch, aby vedomosti posunuli ďalej. Náš tím sa snaží zistiť, aké látky sa v drevnej kôre nachádzajú, akým spôsobom ich čo najľahšie a najšetrnejšie izolovať a potom použiť na úpravu či obohatenie potravín,- hovorí František Kreps, vedúci tímu.
Aktuálne tím overuje niekoľko metód na izolovanie látok z kôry. Zisťujú, ktorý spôsob najlepšie rozdelí jednotlivé látky, ktorý to urobí čo najšetrnejšie, prípadne, čo najlacnejšie. U získaných látok potom overujú ich účinky a použitie do potravín. V budúcnosti sa môžu prípadne dostať do liečiv, prípravkov na čistenie či dezinfekciu domov a bytov.
- Aktuálne overujeme pridanie získaných polyfenolov do rastlinných olejov, ktoré patria v našich kuchyniach medzi tepelne najmenej stabilné potraviny. Pri úprave jedla vyprážaním na oleji prenikajú do potraviny a následne do tráviaceho traku zdraviu škodlivé látky, najmä toxický tokoferyl chinón. Preto sme začali s overovaním pôsobenia fenolov z kôry a ich antioxidačných účinkov v olejoch vystavených ohrevu, - vysvetľuje F. Kreps.
Dostupný je dnes v lekárňach zatiaľ výťažok z kôry prímorskej borovice - pyctogenol, ktorý sa odporúča ako doplnok práve pri zápaloch, aj chronických, pri artritídach, ateroskleróze či ako prostriedok znižujúci riziko krvných zrazenín. Rovnako hlavnou zložkou rokmi overeného liečiva acylpyrínu je výťažok zo stromu, tento raz z vŕby, a to kyselina salicylová. Na otázku, či sú aj v kôre smreku a borovice slovenských lesov prítomné rovnako blahodarné polyfenoly, odpovie práve výskum vedeckého tímu Františka Krepsa z STU.
Zdroj: aktuality.sk