Kúrenie drevom je stále obľúbené: Teplo sálajúce z ohňa vytvára útulnú atmosféru
- Zverejnené v O čom sa píše
- Pridať nový komentár
Portál SITA Bývanie Hrou sa v úvode článku pýta, či túžite po krásnom, teplom a útulnom domove vyhrievanom drevom, no trápi vás nepríjemný dym šíriaci sa pri každom zakúrení? Je prirodzené, že pri horení dreva vzniká dym, no existuje viacero spôsobov, ako ho výrazne obmedziť. Ak nechcete pri každom kúrení zápasiť so zadymenou izbou či neustále čistiť sklo na krbových dvierkach, určite vám pomôžu nasledujúce rady. V tomto článku sa pozrieme, prečo je kúrenie drevom stále obľúbené, aké druhy dreva dymia najmenej, aj ako ich správne používať.
„Kúrenie drevom si veľa ľudí obľúbilo najmä preto, že drevo je pomerne lacný a ekologický zdroj tepla. Navyše, ak máte krb alebo krbovú vložku so sklenenými dvierkami, ponúkne vám príjemný pohľad na plápolajúce plamene. Teplo sála priamo z ohňa, vonia drevom a vytvára útulnú atmosféru. Samozrejme, môže sa stať, že pri rozkladaní ohňa občas pustíte do miestnosti trošku dymu, ale aj tomu sa dá predchádzať, ak poznáte základné zásady správneho kúrenia a výberu palivového dreva.
Pri výbere dreva by vás mala zaujímať nielen jeho cena, ale aj výhrevnosť, dĺžka horenia a, samozrejme, úroveň dymivosti. Vo všeobecnosti platí, že tvrdé drevá dymia menej. Dôvod je jednoduchý: obsahujú menej živice a majú hustejšiu štruktúru. Vhodnými druhmi sú napríklad: dub, jaseň, javor a buk.
Medzi tvrdé drevá patrí často aj drevo z ovocných stromov (napríklad jabloň, hruška, čerešňa či slivka). Tieto sa síce z lesa bežne nezískavajú, no ak máte záhradu a museli ste vyrúbať starý ovocný strom, nevyhadzujte ho. Po dôkladnom vyschnutí vám takýto materiál poskytne veľmi kvalitný zdroj tepla s minimálnou dymivosťou, pričom sa často používa aj na údenie mäsa či syrov. Práve nízka tvorba dymu a výborná aróma pri horení robia z ovocných drevín obľúbené palivo.
Mäkké drevo získavané z ihličnanov, ako je smrek, borovica, jedľa či smrekovec, obsahuje oveľa viac živice. Pri horení sa preto nielen silnejšie dymí, ale vytvára sa aj väčšie množstvo sadzí. Navyše, drevo nabité živicou prská a môže vystreľovať iskry. Preto ak máte otvorený krb, kde plameň nie je chránený sklom, s takýmto drevom buďte mimoriadne opatrní. Podobný efekt môže nastať aj pri niektorých listnatých drevinách, ako je agát či gaštan. Praskanie pri horení je síce atraktívne na pohľad, no v neuzavretom krbe to môže byť nebezpečné,“ píše portál SITA Bývanie Hrou.
Link na ceý článok: Ktoré typy dreva vykazujú najnižšiu dymivosť a čo stojí za nežiaducim zadymením? - SITA Bývanie Hrou