Kuchyňa starých materí
- Zverejnené v O čom sa píše
- Pridať nový komentár
Skanzen v kysuckej Vychylovke pozýva v nedeľu na tradičné podujatie Kuchyňa starých materí.
„V domčekoch sa rozkúria dobové piecky, na ktorých budeme počas celého dňa pripravovať chutné jedlá našich predkov z rôznych plodín, ktoré sa pestovali na Kysuciach. Návštevníkom okrem voňavých jedál ponúkame posedenie pri ľudovej hudbe Romana Capeka zo Skalitého. Pripravená je aj parná mašinka U 34, ktorá návštevníkov skanzenu odvezie až na sedlo Beskýd," pozýva Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.
Skanzen Nová Bystrica - Vychylovka je vysunutou expozíciou Kysuckého múzea v Čadci a je jediným múzeom v prírode na Slovensku, ktoré má vo svojich objektoch vykurovacie zariadenia - funkčné dobové pece. Podujatie Kuchyňa starých materí ponúka návštevníkom ochutnať jedlá, ktoré boli v minulosti pripravované z hospodárskych plodín, ktoré sa pestovali na Kysuciach. „Medzi prvé hospodárske plodiny na Kysuciach patrili obilniny. Na vlastnoručne vyrobených roličkách, ktoré získali vyrúbaním, vyklčovaním a vypálením lesa, gazdovia siali ikricu a proso, potom ovos, jačmeň a raž. Z týchto obilnín pripravovali rôzne kaše a chlebové múky. V domácnostiach poznali štyri základné druhy strukovín - hrach, fazuľu, bôb a šošovicu. Pilierom ľudovej stravy bola kapusta, zemiaky a kvaka. Uvarená kyslá kapusta bola azda jediným jedlom, ktorého sa mohli všetci do sýta najesť," dodala Hnidková.
© 2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.