Divina sa dobre predáva
- Zverejnené v O čom sa píše
- Pridať nový komentár
Štátny podnik Lesy SR - Odštepný závod Topoľčianky našiel spôsob, ako trvalo zarába na mäse z diviny. Spracovateľský závod za 11 miliónov korún zrekonštruovali, čím sa im darí predáva celú produkciu ich lovu s najvyššou možnou pridanou hodnotou. Píše sa o tom v denníku Sme.
Ulovenú zver lesníci voľakedy predávali poľovníkom za podhodnotenú cenu, starý závod mal totiž malú kapacitu a dvom súkromným spracovateľom nedokázal konkurova .
„Nebolo to pre nás ekonomicky zaujímavé. Zistili sme, že dnes sa už dá s divinou obchodova. Teraz v závode spracovávame ulovenú zver z celého Slovenska,“ hovorí vedúci strediska služieb Miloš Kunský.
Väčšina mäsa pochádza zo spoplatneného odstrelu, pri ktorom poľovníkovi zostane iba trofej. Zvážajú ju na špeciálne upravených autách do závodu. Od odstrelu sa totiž musí spracova do dvoch týždňov. Kožu podnik posiela do kafilérie, lebo ju nemá kto spracova.
Najobľúbenejšia jelenina
Za sezónu, ktorá trvá od polovice septembra do polovice októbra, prejde linkami sto ton zveri. Najviac spracujú jeleniny, nasledujú daniele, srnky a diviaky. Výnimočne im príde zubrie a medvedie mäso. Zubra z miestnej zvernice spracovali naposledy v lete, keď dali odstreli zraneného sedemročného jedinca. Medveďa im priviezli minulý týždeň z Liptovského Hrádku.
Zo sto ton zveriny vyprodukujú pädesiat ton mäsa. „Nemáme problém preda to na domácom trhu - cez veľkoobchodné reazce, hotely a našu vlastnú predajňu. Niektoré reazce kupovali divinu z fariem z Nového Zélandu, no dnes ju odmietajú, lebo nemá takú chu ako divina z voľnej prírody,“ povedal Kunský. Nadbytok nespracovanej zveri predávajú do Rakúska, Slovinska a Nemecka. V septembri je záujem najmä o mäso jeleňa v ruji. „Mäso je vtedy prešpikované hormónmi, má silnú arómu, ktorú fajnšmekri vedia oceni.
Drahé, ale vyhľadávané Predaj diviny bol ešte pred pár rokmi na Slovensku problémom, no zmenili sa stravovacie návyky. ¼udia dnes uprednostňujú divinu ako diétne mäso, hoci je drahšie. Najdrahšia je sviečková z jeleňa za 770 korún, stehná z jeleňa za 380 korún, najnižšia je cena za rebrá muflóna za 60 korún za kilogram.
(zdroj: Sme, 12.11.2007)