Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: PS - parcely C a E - platný PSL

PS - parcely C a E - platný PSL 05.04.2019 09:56 #1

Obraciam sa na Vás s nasledujúcim dotazom.

Pozemkové spoločenstvo (ďalej len PS) hospodári podľa platného programu starostlivosti o lesy (ďalej len PSL) na parcelách vedených v katastri C ako lesné pozemky. Tieto parcely C však nemajú založené listy vlastníctva (ďalej len LV). Pod týmito C parcelami sa vždy nachádzajú parcely E ku ktorým jestvuje LV. Väčšina týchto E pozemkoch je na LV, ktoré sú vedené v katastri ako „Spoločná nehnuteľnosť“. Na tejto Spoločnej nehnuteľnosti hospodári PS na základe platnej zmluvy o pozemkovom spoločenstve.
Kde je, ale problém. Na uvedených C lesných pozemkoch pre ktoré bol vyhotovený platný PSL (teraz už pre 4 decénium) sú i E parcely, ktoré NIE SÚ spoločnou nehnuteľnosťou. Sú vedené na LV, ktoré nie sú označené ako „Spoločná nehnuteľnosť“

Dotaz teda znie: Ako je možné, že PS má vyhotovený platný PSL a tým pádom i povinnosť na týchto pozemkoch hospodáriť, keď s vlastníkmi týchto pozemkoch nemá žiadnu zmluvu a niektorí z vlastníkoch ani nie sú členmi PS?

Ďakujem
  • xnat
  • xnat-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Nováčik
  • Príspevkov: 6
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci

PS - parcely C a E - platný PSL 13.04.2019 18:15 #2

A ty si myslíš, že túto Tvoju otázku si prečítali tvorcovia PSL. Najskôr by si to mal adresovať na Okresný úrad, lesný a .... odbor,
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 128
  • Získaných poďakovaní 2

PS - parcely C a E - platný PSL 14.04.2019 16:54 #3

Ďakujem za reakcie. Nemyslím si, že toto budú čítať tvorcovia PSL. Ide mi o to, že už asi 2-3 PSL (LHP) sa stále preberajú pozemky, ktoré nie sú spoločnou nehnuteľnosťou. Pozemkové spoločenstvo, tak spravuje aj majetok, ktorý nie jeho...

To, že právne sa berie kataster C viem, ale ohľadom vlastníctva sú platné LV podľa E. Jak je možné, že kedysi dakto nechal spravit LHP a následne nechal pokračovať v PSL i na pozemkov súkromných vlastníkov a v súčasnosti se to už len preberá ďalej?

Pozn. Nejedná se o žiadne pozemky s náletmi. Už cca 3 decénia sú to normálne lesné pozemky (v KNC) na ktorých sú zamerané dielce...

Snažím sa to iba pochopiť a uchopiť zdali je to právne v poriadku a pokiaľ nie, tak ako túto situáciu napraviť, pokiaľ je to vôbec možné...

PS: Za ten kontakt na paní z NLC ďakujem, skúsim jí tento problém popísať v maily.
  • xnat
  • xnat-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Nováčik

PS - parcely C a E - platný PSL 29.04.2019 22:07 #4

Zistila som z MAPky, že aj u nás je to presne tak. Iba v prípade, že vlastník lesného pozemku má tieto v KNC, tak PSL tieto výmery nezahŕňa. . Teraz počkám, čo nato SIŽP.. .,
  • Anna
  • Anna-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Začiatočník
  • Príspevkov: 24

PS - parcely C a E - platný PSL 19.05.2019 09:09 #5

Tak sa pokúsim zhrnúť, čo som zistil a ako som to pochopil.

Právne záväzný je druh pozemku podľa CKN. Keď CKN nemá LV, tak vlastníctvo sa berie podľa EKN.

No a obhospodarovateľom sa stáva na danej CKN parcele, ktorá je lesný pozemok ten, kto má nadpolovičnú väčšinu podľa EKN.

Preto po vyhotovení PSL je obhospodarovanie pridelené najväčšiemu vlastníkovi v EKN bez ohľadu na tie ostatné.

Podľa mňa to nie je úplne spravodlivé, ale asi je to v súčasné dobe právne v poriadku.

Toľko k tomu, ako som to pochopil z niektorých čiastkových vysvetlení a informácií.
  • xnat
  • xnat-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Nováčik

PS - parcely C a E - platný PSL 21.05.2019 10:24 #8

Nič nám nebolo vrátené. Ten pozemok je na EKN a to EKN je pod CKN ktoré nemá LV. Tu CKN obhospodaruje PS a to má svojho OLH a zároveň má väčšinu podielov v tých EKN parcelach, čo sú pod CKN.

Asi je nad moje sily to popísať, tak aby to bolo zrozumiteľné, tak sa ospravedlňujem a už by som v tejto diskusii asi nepokračoval, protože to považujem za vyriešené. Proste väčšinu podielov na CKN má PS so svojou spoločnou nehnuteľnosťou a my ostatní, čo naše EKN parcely nie sú súčasťou PS a teda spoločnej nehnuteľnosti, sa musíme zmieriť s tým, že sme na tom CKN v menšine a maximálne môžeme spustiť mašinériu zameriavania parciel a prevod na CKN s vlastným LV, což je ekonomicky nerentabilné. Takže v tomto prípade univerzálna spravodlivosť nemôže existovať, pretože by to bolo ekonomicky a administratívne neúnosné.

Ďakujem za námety a postrehy.
  • xnat
  • xnat-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Nováčik

PS - parcely C a E - platný PSL 20.05.2019 09:24 #6

Myslím si, že to nie je až také jednoznačné ako píšete. Ťažba je predpísaná na dielec a mala by sa vykonávať rovnomerne na celom dielci.

Znova píšem, že ta CKN nemá LV a tam je kameň úrazu. I keď tam mám pozemok, tak je pod EKN a.

PSL je na celý dielec a najväčší vlastník (obhospodarovateľ) samozrejme svojho OLH má. Tento OLH spravuje celý dielec.

Je to proste pomerne zložité na pochopenie a ako som písal vyššie, vychádza mi z toho, že na CKN rozhoduje ten kto má väčšinu na EKN.

Jediné riešenie je podľa mňa zažiadať o zameranie a prevod pozemku do CKN. Následne o vytvorenie vlastného PSL a teda o nový PSL... S ohľadom na to, že je tam X E parciel s X vlastníkmi, tak je to neriešiteľné s ohľadom na ekonomické náklady...
  • xnat
  • xnat-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Nováčik

PS - parcely C a E - platný PSL 20.05.2019 21:58 #7

Ten lesný pozemok Vám bol vrátený ŠL ? Prečo potom nemáte OLH, to je povinnosť zo zákona.?
  • Anna
  • Anna-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Začiatočník
  • Príspevkov: 24

PS - parcely C a E - platný PSL 10.06.2019 11:48 #9

Ako sa zapisovalo na CKN a EKN ako to vlastne vznikalo ?
Ja mám na CKN ostatná plocha a je to les a opačne. Ako sa to dá zmeniť a čo to vlastne obnáša - viete poradiť ?
  • Račok
  • Račok-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Nováčik
  • Príspevkov: 2
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora