Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: Odpovie minister financií?

Odpovie minister financií? 22.06.2017 10:36 #1

V svojej nedávnej téme som nadhodil otázku, či novela zákona o dani z príjmov pokiaľ ide o pozemkové spoločenstvá nie je chybná, lebo predpisuje daň z podielov členov zo zisku pozemkových spoločenstiev s právnou subjektivitou. Teda pre spoločenstvá, ktoré by podľa súčasného zákona o pozemkových spoločenstvách už nemali jestvovať.
Nikto z čítajúcich na tému nezareagoval. Ostrohy sa nestali reakciami posilnené alebo zoslabené. Nezostalo mi nič iné ako sa so svojim zistením obrátiť ako sám vojak v poli na kompetentných.
Ale kto sú tí kompetentní? Poslanci NR SR aj keď oni majú pri prijímaní zákona posledné slovo to nie sú.
Mal by to byť niekto na ministerstve financií. Ale kto tam? Komu adresovať moju otázku a či podnet? Na ministerskej web stránke je mailová adresa na pána ministra a na podateľňu. Tým sa to čiastočne vyriešilo. Ministrovi predsa nebudem písať. A tak som mail adresoval na podateľňu s prosbou, aby to niekomu postúpili.
Odpoveď z ministerstva nechodila a nechodila. Ani v blogu žiadna reakcia. A ja som bol na vážkach.
Je v tom zákone chyba alebo nie? Ak je tam chyba, mám ešte raz upozorniť na ňu niekoho kompetentnejšieho? Alebo mám čušať ako voš pod chrastou? A keď príde termín na lámanie chleba, tak jednoducho daň nezaplatiť. Alebo z princípu daňovej opatrnosti radšej zaplatiť?
Nezostáva nič iné, iba osloviť rovno pána ministra. Čuduj sa svete z ministerstva prišla odpoveď. Rýchlosť odozvy ma prekvapila. Prekvapenie dlho netrvalo. Nebola to odpoveď na mail pre pána ministra. Nebolo to od neho. To pred lehotou 2 mesiace prišla iba odpoveď na prvý mail. A to zo sekretariátu odboru priamych daní. Samotná odpoveď ako aj ďalšia odpoveď odosielateľky ma prekvapila, lebo nepochopila podstatu podnetu.
A tak som zvedavý, aká bude reakcia na mail pre pána ministra. Teda v prvom rade, či nejaká vôbec bude. Už to vidím, ako pán minister nemá čo robiť, iba sa pozerať na došlú poštu. Na to má predsa svoj štáb.
A už to vidím ako sa niekto zo štábu zamýšľa nad tým, či na mail spochybňujúci zákon má vôbec niekoho upozorňovať.
Ja na odpoveď verím tak na päť percent. Je to prehnané očakávanie?
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 128
  • Získaných poďakovaní 2
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci

Odpovie minister financií? 22.06.2017 14:28 #2

Čo tak napríklad „Združenie vlastníkov pôdy, pozemkové spoločenstvo Partizánska Ľupča“
Ako bude platiť daň z príjmov?
  • Jaro
  • Jaro-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Začiatočník
  • Príspevkov: 37
  • Získaných poďakovaní 1

Odpovie minister financií? 23.06.2017 10:03 #3

Jaro, ja som síce písal o dani z podielov členov spoločenstva (zo zisku) a ty sa pýtaš na daň z príjmov.
Ak je Združenie vlastníkov pôdy, pozemkové spoločenstvo založené podľa zákona o pozemkovom spoločenstve a teda aj zaregistrované je právnickou osobou a platí daň ako právnická osoba.
Ak Združenie je založené podľa iného zákona a text pozemkové spoločenstvo je akoby len pre ozdobu a združenie ako také je právnickou osobou na základe toho iného zákona, tak tiež platí daň ako právnická osoba.
Ak však ide o združenie fyzických osôb (aj keď neviem podľa akého zákona by to ešte bolo možné) tak združenie by neplatilo daň, ale len jednotliví členovia. Lebo len tí by boli v tomto prípade daňoví poplatníci. Tak ako to bolo pri pozemkových spoločenstvách bez právnej subjektivity.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Získaných poďakovaní 2

Odpovie minister financií? 25.06.2017 20:35 #4

Prečo nedáte priamo dotaz na finančnú správu?
www.financnasprava.sk/sk/pre-media/novin...danovanie-prijmov-na
(? Opýtať sa k téme)
  • Jaro
  • Jaro-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Začiatočník
  • Príspevkov: 37
  • Získaných poďakovaní 1
Posledná úprava: 25.06.2017 20:36 od Jaro.

Odpovie minister financií? 26.06.2017 08:01 #5

Finančnej správe nedávam podnet preto, lebo si myslím, že ona netvorí zákony. Ona je len ich vykonávateľom. Za priameho tvorcu pokladám niekoho na ministerstve. Preto môj podnet išiel priamo na ministerstvo. Len tvorca zákona môže v prípade chyby chybu odstrániť.
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Získaných poďakovaní 2

Odpovie minister financií? 28.06.2017 13:05 #6

Ak sa nemýlim, o tejto téme.sa tu diskutovalo.
Pán minister pravdepodobne neodpovie, má na to svojich ľudí.
MF SR najrýchlejšie vybavuje podnety.
Tieto sú dané príslušnému odboru na vybavenie.
Niekde som čítala, že sa bude robiť novelizácia zákonov o PS.
Štát berie tým, ktorí nebudú protestovať.
Prečo sme sa museli v roku 2014 pretransformovať? Prečo PS bola predpísaná zákonom LD, ktorá už nemá byť?. Ale v prepočte koľko to navýšilo za 4 roky štátnu kasu?

Ministerstvá sa podieľajú na zmene zákonov, ale v konečnom dôsledku ich ani jedno neschvaľuje..
Je správne, že si každý jeden z nás platí za výrub vlastných stromov vo svojej záhrade, alebo na svojich pozemkoch príslušnému úradu poplatok?
A to ešte je povinnosť náhradnej výsadby.
Pozrite stavebný zákon.Ako sa po novom vyberá daň Napr.: Mám rozostavený dom,/ hrubá stavba / na 30 árovom pozemku .
Nie sú to enormné sumy, ale babka k babce......
Poplatky na katastroch.
Stretla som sa s rôznymi poplatkami za tú istú vec

Tých rôznych zmien v zákonoch, čo nám vyháňajú peniaze z vrecka bolo v poslednej dobe veľmi veľa.
A sľuby sa sľubujú .......a slovenský národ ešte stále je dosť trpezlivý. Alebo?

Navrhla som na zhromaždení vlastníkov, znížiť poplatok za 1prm dreva.
Zbytočne platíme štátu daň.
Nebolo by to podľa predsedu spravodlivé, lebo polovica vlastníkov si podiel vybrala vlani a tí, ktorí si ho budú teraz brať, by boli zvýhodnení.

Tak sa môj návrh hlasovaním zamietol.
Možno na rok, ak nenastanú nové objektívne skutočnosti., ktoré zas predseda zdôvodní, alebo je to poistka k voľbe výboru .
Možno začne takto:
Rozhodli sme sa,/ to ako výbor a DR/ že cena dreva bude nižšia o 1 euro?.......
  • aa
  • aa-ov Avatar
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora