Prihlásiť

Tri roky v živote prvej lesnej školy na Slovensku

Prvého júna uplynuli tri roky ako bola oficiálne otvorená netradičná škola v Leviciach. Jej prívlastok „lesná“ už na prvé počutie prezrádza, že bude mať toho veľa spoločného s lesom. Pre tých z vás, ktorí ste ešte nemali možnosť ju navštíviť, prezradíme, že namiesto učiteľov v nej majú hlavné slovo lesníci.

Lesná škola v Leviciach je neoddeliteľnou súčasťou štátneho podniku LESY SR, organizačnej zložky OZ Podunajsko. Unikátny projekt tejto netradičnej školy, podporený európskymi zdrojmi z Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko, ponúka jedinečné zážitkové učenie o lese a lesníctve. Keby nebolo cezhraničnej spolupráce, lesná škola by sa na Slovensku rodila veľmi pomaly. No vďaka cezhraničnému projektu LESOV SR a maďarských lesníkov z IpolyErdö pod názvom „Lesníci pre zvýšenie environmentálneho povedomia verejnosti“ sa na slovenskej strane hranice vybudovala unikátna lesná škola v Leviciach, v Somoskő na maďarsko-slovenskom pohraničí sa dobudovalo návštevnícke centrum a lesná škola.

V rámci celkového rozpočtu projektu sa na slovenskej strane prefinancovalo 701 495,52 €, z toho približne 595 tis. € sa využilo na vybudovanie Lesnej školy OZ Levice a zvyšok tvorili prevažne náklady na mäkké aktivity, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou projektov zameraných na vzdelávanie a prácu s verejnosťou.

Už v priebehu šiestich mesiacov prvého roka Lesnú školu navštívilo 1510 detí a 282 dospelých. V druhom roku si priestory a aktivity v Lesnej škole vyskúšalo 3006 návštevníkov z nich 2378 detí a v nasledujúcom roku sem zavítalo až 3201 návštevníkov. Lesná škola v Leviciach je tak nádherným a výnimočným priestorom, že sa z roka na rok zvyšuje záujem o účasť na aktivitách, ktoré návštevníkom ponúka. Za tri roky od jej otvorenia ju navštívilo takmer 10 000 zvedavcov, z ktorých dospelí tvorili necelých 20 percent. Najviac vyhľadávané termíny sú už tradične v mesiaci jún, ale v lesnej škole to žije po celý rok.

Na to, aby sa návštevníci „netlačili“ v priestoroch Lesnej školy slúži návštevný online rezervačný systém, do ktorého sa po vyplnení formulára zaeviduje konkrétny čas a aktivita pripravená na mieru pre každú vekovú skupinu. Rezerváciu treba urobiť včas a to minimálne 7 dní pred plánovanou návštevou, po tomto termíne sa už rezervácia nedá upravovať a na jej zrušenie je potrebné telefonicky sa dohodnúť s vedúcou Lesnej školy Ing. Slávkou Pavlovou.

Čo návštevníkom ponúka Lesná škola?

Základným poslaním Lesnej školy je tvorba pozitívneho vzťahu k prírode a predovšetkým k lesnému prostrediu využívaním zmyslového vnímania a zážitkového učenia, pripravovaného a koordinovaného lesníkmi a lesných pedagógov. Práve osobnosť lesníka, jeho aktivity realizované pre lesy a pre spoločnosť sú ústredným spojovacím znakom všetkých tvorivých a edukačných aktivít. Tie sú realizované v rôznych častiach Lesnej školy, či už je to diorámová miestnosť prezentujúca prírodné lesné prostredie s dermoplastickými preparátmi voľne žijúcich druhov zveri, laserová strelnica alebo tiež tvorivé dielne vybavené napríklad aj stolárskymi hoblicami.

Ďalšie zaujímavé edukačno-tvorivé miestnosti sa nachádzajú na poschodí. Nechýba tu kresliareň ani konferenčná miestnosť. Za priaznivého počasia je možné realizovať aktivity v areáli Lesnej školy, ktorý ja na tento účel vhodne prispôsobený, či už prostredníctvom Zeleného chodníka ale tiež Miniarborétom.

Ak by ste chceli o Lesnej škole vedieť ešte viac, je najvyšší čas ju navštíviť počas niektorého z pracovných dní na adrese: Lesná škola LESY SR, š.p. organizačná zložka OZ Podunajsko, Koháryho 2, 93401 Levice. Predtým si nezabudnite zarezervovať vstup prostredníctvom www.forestschools.eu, kde nájdete aj viaceré zaujímavé informácie.

Na Vaše ďalšie otázky Vám rada zodpovie Ing. Slávka Pavlová, vedúca Lesnej školy prostredníctvom e-mailu: slavka.pavlova@lesy.sk.

LESU a lesnej pedagogike zdar!

Anna Kováč Sliacka
Referent lesnej pedagogiky LESY SR, š.p.

Hlavné správy

Vedec o novele zákona o lesoch v Česku: Mala by jasne stanoviť, koľko mŕtveho dreva má zostať v lese

Vedec o novele zákona o lesoch v Česku: Mala by jasne stanoviť…

O čom sa píše

Koľko mŕtveho dreva by malo zostávať v lese, by mal jasne stanoviť nový zákon o lesoch. Zmeny v novele zákony...

Prečítajte si viac
Poslanci prelomili veto hlavy štátu a schválili novelu zákona o ochrane prírody a krajiny: Zjednodušený výrub drevín

Poslanci prelomili veto hlavy štátu a schválili novelu zákona o ochrane prírody…

Aktuálne

Poslanci Národnej rady SR prelomili veto hlavy štátu a včera opätovne schválili novelu zákona o ochrane prírody a krajiny. Do...

Prečítajte si viac
Hydrológ pre Pravdu o význame dažďovej vody v krajine: Fatamorganizujeme o dekarbonizácii priemyslu, no niektoré rozhodnutia máme pomýlené

Hydrológ pre Pravdu o význame dažďovej vody v krajine: Fatamorganizujeme o dekarbonizácii…

O čom sa píše

Storočné zrážky, o ktorých sa hovorí v súvislosti so zvýšenou hladinou rieky Dunaj a povodňami, sa môžu opakovať každým rokom...

Prečítajte si viac
Trestné oznámenie kvôli ťažbe kalamitného dreva na Horehroní: Podozrenie na kartelovú dohodu

Trestné oznámenie kvôli ťažbe kalamitného dreva na Horehroní: Podozrenie na kartelovú dohodu

Aktuálne

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) podala na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre podozrenie z machinácií pri verejnom obstarávaní, týkajúcom...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora