Prihlásiť

Sme lesní hospodári a plánujeme. Je to hanba?

Drevo. Spolupútnik človeka od čias, keď sa jeho prapredkovia učili používať nástroje, chrániť sa pred nepriazňou počasie, loviť zver, brániť sa pred nepriateľmi.

Drevo. Spolupútnik človeka od čias, keď sa jeho prapredkovia učili používať nástroje, chrániť sa pred nepriazňou počasie, loviť zver, brániť sa pred nepriateľmi. Dreveným rydlom vyoral človek prvú brázdu, aby zasial osivo. Človek lovec, človek roľník, človek pastier.
Podmanil si oheň, naučil sa ho používať. Oheň, to bolo teplo, svetlo, varené a pečené jedlo. A mnoho, mnoho dreva. Bez dreva nebolo ohňa.
Ľudí na Zemi pribúdalo, úrodné záplavové delty nestačili. Človek klčoval a pálil les, menil ho na polia a záhrady.
Objavné plavby určované trasami riečnych veľtokov, neskoršie morí a oceánov. Lode, lode a kvantá kvalitného dreva.
Nemými svedkami sú dnes holé vápencové brehy Jadranu. Aj tu šumeli lesy a voňala živica. Hrdé flotily bohatých mestských štátov odpočívajú na dne morí.
Ľudoprázdny Veľkonočný ostrov. Do mora hľadia iba kamenné hlavy záhadných sôch. Navôkol pustatina. Zmizli lesy, odišli ľudia.
Takto by sa dalo pokračovať do nekonečna.
Takmer revolučným skokom nastala zmena. Tereziánska doba priniesla nový pohľad na pôsobenie človeka v lese. Bolo by len opakovaním chronicky známych faktov, akej skvelej úrovne dosahovala organizácia lesníctva od tých čias v našich končinách, najmä v stredoeurópskom regióne. Zásadou bolo nebrať z lesa viac, ako je únosné. Starať sa o obnovu, výchovu a zdravie lesa.
Nedá mi nevrátiť sa teraz už k tak často spomínanej téme: Znevažovaniu práce lesných hospodárov. Plánované hospodárenie bolo a je stotožňované dobre, že nie s prednovembrovými päťročnicami. A čuduj sa svete – vyľakalo nás to. Už nemáme lesné hospodárske plány, ale PLS. Už len čakám, kedy sa zrušia LHC a OLH.
Ale veď pozrime sa vôkol seba. Plánuje sa všade vo svete, o hospodárení ani nehovoriac. Zabezpečujeme životné potreby ľudstva.
Takže, sme lesní hospodári. A zostaňme nimi.
Alebo sa hanbíme...?

Ing. Ján Heinrich

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Stanovisko štátneho podniku LESY SR k tvrdeniam, že je zodpovedný za zastavenie výroby v BUKÓZE: Dodávky drevnej hmoty nemohli byť obnovené

Stanovisko štátneho podniku LESY SR k tvrdeniam, že je zodpovedný za zastavenie…

Aktuálne

Štátny podnik LESY Slovenskej republiky uverejnil včera na svojej internetovej stránke stanovisko k tvrdeniam spoločnosti BUKÓZA Export – Import, a.s...

Prečítajte si viac
Postreh: Ako si deti na Regionálnom lesníckom dni v Prešove takmer zajazdili na železnom koni

Postreh: Ako si deti na Regionálnom lesníckom dni v Prešove takmer zajazdili…

Aktuálne

Regionálny lesnícky deň v Prešove, ktorý zorganizovali predvčerom štátni lesníci z Organizačnej zložky OZ Šariš štátneho podniku LESY SR v areáli Strednej odbornej...

Prečítajte si viac
Názor: Sprej na medveďa? Prvý stret so šelmou a reakcia tela, s akou som sa už nikdy nestretol

Názor: Sprej na medveďa? Prvý stret so šelmou a reakcia tela, s…

O čom sa píše

Dnešní návštevníci našej krásnej prírody sa ocitli v situácii, kedy dochádza k častejším stretom s našim najväčším predátorom medveďom. No nezostáva len pri...

Prečítajte si viac
Voľba dekana Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene: Stal sa ním Rastislav Šulek

Voľba dekana Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene: Stal sa ním Rastislav…

Aktuálne

Technická univerzita vo Zvolene na sociálnej sieti oznámila, že v utorok 14. mája 2024 sa na Lesníckej fakulte konala voľba...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora