Hubárska sezóna je v slovenských lesoch v plnom prúde: Huby sú bohaté na vitamíny skupiny B, antioxidanty, majú protizápalové a antibakteriálne vlastnosti
- Zverejnené v Aktuálne
- Pridať nový komentár
Hubárska sezóna je v plnom prúde a milovníci lesných plodov sa konečne dočkali. Vlhké počasie a priaznivé teploty vytvorili ideálne podmienky na rast húb, a tak nie je nič nezvyčajné stretnúť v lese desiatky nadšených zberačov s plnými košmi. Hoci ich mnohí zbierajú predovšetkým pre ich chuť a vôňu, huby ukrývajú aj celý rad zdravotných benefitov, ktoré stoja za zmienku, napísal portál SITA BývanieHrou.
Mnoho ľudí považuje huby len za chutnú ingredienciu do omáčky alebo do nedeľnej praženice, no v skutočnosti ide o mimoriadne výživné potraviny. Obsahujú nízke množstvo kalórií, ale zároveň sú bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, minerály a bioaktívne látky, ktoré pozitívne ovplyvňujú zdravie človeka. Pravidelná konzumácia húb môže prispieť k zníženiu cholesterolu, posilneniu imunitného systému, zlepšeniu trávenia a ochrane pred rôznymi ochoreniami.
Vzhľadom na vysoký obsah vody (viac než 90 %) sú huby ľahko stráviteľné a nezaťažujú organizmus. Navyše dokážu zasýtiť vďaka vláknine, ktorá zároveň podporuje činnosť čriev. Niektoré druhy húb obsahujú aj betaglukány, antioxidanty či protizápalové látky, ktoré pomáhajú v boji proti infekciám a zápalom.
Prečo zaradiť huby do jedálnička častejšie?
Mnohí si doprajú huby len párkrát do roka, zväčša v hlavnej sezóne. To je však škoda, pretože z hľadiska výživy ide o tzv. funkčné potraviny, ktoré môžu významne podporiť zdravie. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste ich mali konzumovať pravidelne:
Nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny – skvelé pri chudnutí a udržiavaní tráviaceho zdravia.
Bohaté na vitamíny skupiny B – riboflavín (B2) a niacín (B3) prispievajú k správnej funkcii nervového systému, znižujú hladinu cholesterolu a dodávajú telu energiu.
Obsah antioxidantov a betaglukánov – pomáhajú spomaľovať starnutie, podporujú imunitu a majú protirakovinové účinky.
Protizápalové a antibakteriálne vlastnosti – niektoré huby môžu dokonca znižovať riziko civilizačných ochorení, ako sú cukrovka či vysoký tlak.
Link na celý článok: Na Slovensku sa lesy plnia hubármi. Ktoré huby sú najzdravšie a prečo by ste ich mali zaradiť do jedálnička? - SITA Bývanie Hrou

















