Českí lesníci búrajú mýty o divine a spúšťajú pre verejnosť projekt Z lesa na stôl
- Zverejnené v Aktuálne
- Pridať nový komentár
Záujem českých spotrebiteľov o konzumáciu diviny má zvýšiť spoločný projekt Lesov Českej republiky a Vojenských lesov a statkov ČR nazvaný Z lesa na stôl. Oba podniky predstavujú sieť 65 predajných miest po celej republike, kde si môžu maloodberatelia kúpiť kvalitnú divinu od 6. augusta tohto roka. Informácia je zverejnená na internetovej stránke www.vls.cz.
Podľa tejto informácie je spotreba diviny v Českej republike v porovnaní s inými európskymi štátmi mimoriadne nízka. Kým priemerný Čech ročne skonzumuje viac ako 80 kilogramov mäsa hospodárskych zvierat, diviny len asi kilogram. "Že je mäso zo zveri ulovenej vo voľnej prírode nedostupné a drahé, je mýtus, ktorý štátni lesníci práve vyvracajú. Dodáme ľuďom z lesa na stôl mäso v bio kvalite, s jasným pôvodom a cenou porovnateľnou s produkciou mäsa hospodárskych zvierat," uviedol generálny riaditeľ Lesov ČR Josef Vojáček.
Divinu bude možné kúpiť na 65 lesných správach a divinových závodoch oboch podnikov, miesta a kontakty sú zverejnené na www.zlesanastul.cz a na sociálnych sieťach Lesov ČR aj VLS. K dispozícii bude mäso zo srnčej, jelenej, danielej a muflónej zveri alebo mäso z jeleňa sika a diviakov, ale aj z drobnej zveri - zajacov, jarabíc a bažantov. Regionálne sa môžu ceny aj ponuka diviny odlišovať. Najviac ľudia zaplatia za srnčie mäso, ďalej za mäso z jeleňa alebo daniela. Najlacnejšie nakúpia mäso z diviakov.
"Chceme tiež ľuďom ukázať, že sa prípravy diviny v kuchyni nemusí báť. Odporučíme rad receptov od našich lesníkov, ale aj kuchárov z podnikových reštaurácií, ktorý rozptýli všetky obavy. Divina má menej tuku a špecifickú chuť. Jej príprava rozhodne nie je komplikovaná. Aj to je mýtus," dodal riaditeľ VLS Petr Král na internetovej stránke tohto štátneho podniku.