Logo
Vytlačiť túto stránku

Obnova Tatier pokračuje

Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) plánujú v tomto roku zalesni vyše 330 hektárov kalamitných plôch. Použijú na to takmer 740 000 sadeníc rôznych druhov drevín.

Najväčšiu pozornos sústredia lesníci na oblas Vyšných Hágov, kde budú vysádza mladé stromčeky na ploche asi 75 hektárov. Výrazné zastúpenie medzi novovysadenými stromčekmi bude ma smrek.
   "Po nástupe lykožrútovej kalamity, ktorá tu mala veľmi rýchly priebeh, sme čakali na prirodzené zmladenie smreka. Keďže ani po štyroch rokoch sa v niektorých plochách nevyskytlo, musíme postupova v rámci harmonogramu obnovy kalamitného územia a plochy umelo zalesni," vysvetlil námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Pavol Fabian. Na tomto území by tak malo pribudnú približne 105 000 kusov sadeníc smreka.

Druhou lokalitou, v ktorej budú lesníci dopåňa smrek, je Tatranská Lomnica. Smrekom nebudú lesníci vôbeczalesňova Javorinu či Podspády, kde je dostatok prirodzeného zmladenia. Okrem smreka, ktorého pribudne asi 248 000 sadeníc, vysadia lesníci v tomto roku aj približne 100 000 jedlí, 120 000 borovíc a viac ako 130 000 smrekovcov. Ten je v obnovovanom kalamitnom území spevňujúcou drevinou.

Sadenice si pestujú aj nakupujú V obnovovanom drevinovom zložení  tatranského lesa nebudú chýba ani javor, jarabina, jaseň, breza či buk. Sadenice ihličnatých a väčšiny listnatých drevín si dopestujú Štátne lesy TANAP-u vo vlastnom Stredisku genofondu drevín na Rakúskych lúkach. Pre budúcnos tatranského lesa zabezpečujú sadenice vypestované z pôvodných druhov drevín.

"Nakupova budeme najmä buk, ktorý vysadíme lokalitách, kde má dobré podmienky, teda všade tam, kde tvorí podložie vápenec," uviedol P. Fabian. Buky, zabezpečujúce biodiverzitu v lesných porastoch v nižších nadmorských výškach, by mali vyrasta v lesoch na Kežmarských Žľaboch, Podspádoch, Javorine, Červenom Kláštore, Oraviciach a na Zverovke.

(Korzár, 1.4.20011. sita)

Prečítané: 1640
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.