Logo
Vytlačiť túto stránku

Divočina ľudia

Ochranári zo zoskupenia VLK by chceli mať na severovýchode Slovenska prírodnú divočinu, ľudia sa však búria.

Do lesa by potom vraj nesmeli ani len na huby a podľa tamojších starostov by to tiež zlikvidovalo najväčšieho zamestnávateľa v regióne.
   Pavel Bindzár, vlastník pozemkov v Poloninách:
   "Chcú 75% národného parku Poloniny bezzásahového. Však keď bude 75% vyhlásené, v lese nemôžu hospodáriť, poľovníci nemôžu poľovať. Nič. Život sa zastaví. Koľko je tam ľudí zamestnaných, to všetko príde o robotu."
  
   Väčšina miestnych totiž pracuje vo firme zameranej na obhospodarovanie pôdy a lesného fondu. Ak by však dve tretiny polonín, teda asi dvadsaťtisíc hektárov mali patriť do piateho stupňa ochrany, práce v lese by bolo podstatne menej.

Nadežda Sirková, starostka obce Ubľa:
   "Zvýši sa nezamestnanosť na 100%. Z čoho budú tí ľudia v tých regiónoch žiť? Veď už teraz sú tu ťažké podmienky. Niet práce, treba ďaleko chodiť za prácou. A potom čo? Je to obrovská neistota."

Ladislav Ladomirjak, starosta obce Zboj:
   "Ľudia prídu o prácu, drevo. Ako budeme kúriť? Dá sa ísť na hríby, hej? Ale s pokutou."
  
   Lesoochranári zo zoskupenia VLK sú presvedčení, že týmto projektom v regióne vytvoria alternatívny zdroj ekonomiky, aby sa na divočinu na východe chodili pozerať turisti z celej Európy.

Viliam Bartus, VLK Východné Karpaty:
   "Ten produkt, ktorý im ponúkneme bude divoká príroda, ktorá v súčasnosti zaberá 7% národného parku a medzinárodné štandardy IUCN hovoria o 75%."
  
   Ľuďom by sa tak podľa vlkárov naskytli nové pracovné príležitosti v oblasti turizmu. Ideálne by bolo, aby napríklad vo svojich chalupách poskytovali ubytovanie.

Nadežda Sirková, starostka obce Ubľa:
   "Tá staršia generácia, nepustí do domu niekoho cudzieho. Budú sa obávať."

Viliam Bartus, VLK Východné Karpaty:
   "Školy v prírode, penzióny, sprievodcovské služby a skrátka. Toto musí niekto poskytovať."

Ladislav Ladomirjak, starosta obce Zboj:
   "Myslím, že tam majú vyškoliť desať pracovníkov, ktorí budú sprevádzať turistov. Ale my týmto projektom stratíme tristo miest. A ako to nahradíme? Tých desať nám to nenahradí."

   Starostovia zhodne tvrdia, že ak by aj prilákali viac turistov, hladovú dolinu to z biedy nevytrhne.

Ladislav Ladomirjak, starosta obce Zboj:
   "Oni idú s batôžtekom, kúpia si konzervu, chlebík a to je všetko. Prejdú sa, vrátia sa a idú preč. Z toho akože má celé dolina vyžiť? To sa nedá."
  
   Ochranári na projekte priebežne pracujú. Starostovia a miestni však nič nenechávajú na náhodu. O stanovisko chcú požiadať príslušné ministerstvá. Chcú zistiť, aké sociálno-ekonomické dôsledky bude mať projekt na celú dolinu.

Ladislav Ladomirjak, starosta obce Zboj:
   "Ľudí musíme brániť. Žili tu od nepamäti a verím, že budú žiť ďalej. A nedovolíme, aby takýmto spôsobom sme vysídľovali určité oblasti."

(Zdroj: JOJ, 9.9.2013)

Prečítané: 1399
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.