Prihlásiť
Vitajte, Hosť
Užívateľské meno: Heslo: Pamätať si ma
Vitajte na novom fóre!
Máte skúsenosti z lesníctva, s ktorými sa chcete podeliť?
Zaujímajú Vás názory ostatných? Zapojte sa do Fóra o lese!
Všetkých tu vítame a tešíme sa na Vaše príspevky!
Nové príspevky môžu v tejto kategórii pridávať a komentovať iba registrovaní.

TÉMA: Drobenie pozemkov

Drobenie pozemkov 01.03.2016 19:12 #1

Drobenie pozemkov.
Málokto asi vie, čo to je drobenie pozemkov. Niečo o tom možno tušia tí, čo si v škole nesedeli na ušiach, aspoň v časoch, keď som ja chodil na základnú školu a zaregistrovali, že v Čechách, dedil majetok jeden príslušník rodiny nehnuteľnosti a vo vtedajšom Uhorsku dedili všetci pozostalí.
Viac o tom vedia tí, čo už dedili alebo majú dediť a dedené pozemky nemajú dostatočnú výmeru. K slovu sa totiž dostávajú §§ 21 a ďalšie zákona 183 z roku 1995 o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom.

Ak chceli dedičia dediť nejakú poľnohospodársku alebo lesnú parcelu tak, aby nedošlo k spoluvlastníctvu, dalo sa to urobiť len tak, že z jednej parcely muselo vzniknúť viac parciel. Ale ak by novovzniknutá parcela mala byť menšia ako 2 ha avšak väčšia ako 20 a či 50 árov, tak museli zaplatiľ osobitné odvody.
Parcela s menšou výmere ako je tých 20 a či 50 árov nemohla vzniknúť. Dedičia sa museli dohodnúť, prípadne rozhodla „vyššia moc“.
Paragrafy však idú ešte ďalej. Obmedzenie 20 árov pri poľnohospodárskej a či 50 árov pri lesnej pôde sa týkajú aj veľkosti spoluvlastníckeho podielu. S jednou výnimkou, ak už vlastníci majú na konkrétnej parcele nejaký spolupodiel. Vtedy sa na veľkosť pripisovaného podielu nepozerá.
Možno povedať, že je to účinné opatrenie na drobenie majetku. Aj keď niektorí majú názor, že je to narušením ústavného práva.
Čo však je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi.
Paragraf 22 nekladie tieto obmedzenia aj na rozhodnutia, ktoré môže urobiť katastrálny úrad na základe vlastnej úvahy.
A tak, ak v pozemkovej knihe mala nejaká parcela výmeru napríklad 1 ha 25 árov a 88 m2 a vznikli z nej napríklad parcely o výmerách jedna s výmerov 15 árov, druhá 30 árov a nájdu sa aj také, čo majú iba 65 alebo aj 49 m2 a to všetko lesné pozemky, nie je to nič mimoriadne.
Domnievam sa, že pospolitosť vlastníkov pozemkov očakávala, že ROEP urobí revíziu v rozdrobení parciel. Lebo navonok to vyzerá ako nezmyselné. Alebo naopak, má to nejaký zmysel ale nie pre jednotlivých vlastníkov?
Určite to sťažuje samotné dedenie. Ťažko sa dohoduje, keď sa nevie a to dedičia nevedia, ktorá novovzniknutá parcela je lepšia a či horšia z hľadiska prístupu a podobne. Ťažko sa dohoduje na odškodňovaní, keď sa o parcelách nič konkrétne nevie.
Ja robím v lesnom spoločenstve evidenciu parciel pre lesné spoločenstvo. Kým pri evidencii podľa pozemkovej knihy, stačí napríklad vytlačiť pre vlastníka jeden a pol strany vlastnených parciel, pri evidencii podľa KN sú to až štyri strany. Rozbujnene počtu parciel má predsa negatívny dopad aj kapacitu servera a či serverov, katastrálneho portálu. Musí byť minimálne 4x väčšia. Ak to pravda nie je len záležitosťou nášho katastra. A to už nie je len o komplikáciách spôsobovaných jednotlivcom.
Máte aj Vy vo svojom katastri také rozbujnené a rozdrobené parcely?
  • Vlado46
  • Vlado46-ov Avatar
  • Odhlásený
  • Expert
  • Príspevkov: 124
  • Získaných poďakovaní 2
  • Karma: 0
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci

Drobenie pozemkov 02.03.2016 08:45 #2

Myslím, že je to celoslovenský podiel. Áno, v Čechách platil Rakúsky zákon, zatiaľ čo u nás na Slovensku Uhorský.
V roku 1995 síce vznikol zákon, ktorý mal zabrániť ďalšiemu drobeniu.
Netýka sa Intravilánu, ale netýka sa ani dedenia , po dedičovi , ktorý zomrel pred týmto rokom.Takže notári rozdeľujú, ak sa dedičia nedohodnú aj malé výmery a to platí v našom okrese aj v prípade Pozemkového spoločenstva.
Výbory vôbec do tohto nezasahujú, nebránia sa platnými zákonmi.
Robia to advokáti a notári a kataster neskúma , či vklad nie je v rozpore so zákonom.
Mne sa nepáči, že kataster nemá zákonnú povinnosť prevádzať podiel vlastníka Poz. spoločenstva na celkom cudzích vlastníkov, bez predloženia patričných dokladov, ktoré si vyžaduje zákon.
To platí všeobecne pri všetkých predkupných právach.
  • Anna
  • Anna-ov Avatar
Príspevky môžu pridávať registrovaní a prihlásení návštevníci
Moderátori: ekart

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora