Logo
Vytlačiť túto stránku

V súťaži Drevorubač junior zvíťazilo družstvo Strednej odbornej školy lesníckej v Tvrdošíne: Symfónia motorových píl počas exhibície majstrov sveta

Súťaže zručností žiakov stredných odborných škôl s lesníckym zameraním a zameraním na opravy lesníckych strojov a zariadení prebehli na Strednej odbornej škole lesníckej v Tvrdošíne 18. - 19. apríla, napísala Anna Šišková, externá prispievateľka týždenníka MY Orava.

Doporučený Majster sveta Marek Lubas pri odvetovaní Foto: archív Mareka Lubasa Majster sveta Marek Lubas pri odvetovaní

„V celoslovenskej súťaži Drevorubač junior súťažiaci predviedli svoje zručnosti v súťažných disciplínach: stínke stromu, výmene reťaze na motorovej reťazovej píle, kombinovanom reze, presnom reze a paralelnom odvetvovaní.

Súťaží sa zúčastnili české a slovenské školy, bol to takpovediac súboj „bratský“. Prvé priečky chceli obsadiť určite všetci 26 súťažiaci z 11 družstiev; zvíťaziť však mohli len tí najlepší. Najlepší zo SOŠ lesníckej v Tvrdošíne, naši chlapci, vybojovali krásne prvenstvá ako družstvá v súťažiach Opravár junior aj Drevorubač junior.

Nebolo to ľahké, obhájiť prvenstvo v tak tvrdej konkurencii. Zvíťazili sme, tešíme sa. Jedným dychom ďakujeme našim chlapcom za krásnu reprezentáciu, pánom majstrom za prípravu a celému nášmu tímu za organizáciu súťaží.

Súčasťou nášho tímu sa na pomyselnú chvíľu stali aj absolventi našej školy Jaroslav Kukuc, Jaroslav Perveka a Marek Lubas - zvučné mená, ktorých nositelia pravidelne obsadzujú popredné priečky svetových súťaží v drevorubačských zručnostiach. O slovenských súťažiach nehovoriac. Majstri sveta hodnotili prísnym, dôsledným a spravodlivým okom, veríme, že budúcich majstrov.

V piatok zahrali ukážkovú symfóniu motorových píl, predviedli exhibíciu, akú sme tu dávno nemali, radosť pozrieť, čo tvrdá príprava docieli. Výkon súťažiacich, výkon hodnotiacich, niečo úžasné. Krásne momenty, pevne veríme, že nám tak rýchlo z pamäte nevymiznú.

Práca pilčíka, to nie sú len prechádzky po lese, pozorovanie a určovanie typu drevín, ale zalesňovanie, prerezávky, prebierky, ťažba dreva, sústreďovanie dreva. Práca tak málo ocenená a veľmi potrebná pri obhospodarovaní lesa. Práca, ktorá sa stáva životným štýlom ľudí, ktorí ju spravidla vykonávajú ako samostatne zárobkovo činné osoby,“ uviedla autorka v článku v MY Orava. 

Link na celý článok: Budúci opravári a drevorubači sa stretli na Orave v bratskom súboji - SME | MY Orava

Prečítané: 182
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.