Logo
Vytlačiť túto stránku

Reakcia vlastníkov lesov na protest generálneho prokurátora proti rozhodnutiu ministra Budaja: Ukazuje sa ako prelomový

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka podal protest prokurátora proti vlaňajšiemu rozhodnutiu ministra životného prostredia súvisiacemu s odstrelom štyroch medveďov v poľovnom revíri Kalamárka Detva. Vyplýva to z informácií, ktoré šéf Generálnej prokuratúry SR zverejnil na sociálnej sieti. Upozornila na to agentúra TASR na portáli Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

„Dnes som podal protest prokurátora proti rozhodnutiu ministra životného prostredia SR zo dňa 24. februára 2023, ktorým zamietol rozklad proti rozhodnutiu Ministerstva životného prostredia SR zo dňa 11. augusta 2022, ktoré nepovolilo poľovníckej organizácii odstrel štyroch medveďov hnedých v poľovnom revíri Kalamárka Detva," uviedol Maroš Žilinka na sociálnej sieti.

Portál Teraz.sk ďalej píše, že generálny prokurátor ministrovi životného prostredia navrhuje, aby protestu prokurátora vyhovel a napadnuté rozhodnutie zrušil: „A to pre jeho rozpor s ustanoveniami správneho poriadku, osobitne pre jeho nepreskúmateľnosť, nevysporiadanie sa s námietkami poľovníckej organizácie, absenciu náležitého odôvodnenia rozhodnutia, a teda pre jeho arbitrárnosť.“

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska na sociálnej sieti komentuje toto rozhodnutie: „Po viac ako 15-ročnej "nedotknuteľnosti" rozhodovaní orgánov ochrany prírody, v ktorom fičali ako na bežiacom páse nenáležité rozhodovania najmä v súvislosti s kauzou hlucháňa hôrneho a "oslobodzovania" národných parkov, sa javí protest generálneho prokurátora Maroša Žilinku, označujúceho rozhodnutia orgánov ochrany prírody až po najvyššie poschodie, ktoré reprezentoval Ján Budaj, za rozporné so zákonmi ako prelomový.“

Za zvlášť prelomové považuje ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska zdôvodnenie protestu generálneho prokurátora, teda rozpor rozhodnutia ministra životného prostredia Jána Budaja z 24. fenruára 2023 s ustanoveniami správneho poriadku, osobitne pre jeho nepreskúmateľnosť, nevysporiadanie sa s námietkami poľovníckej organizácie, absenciu náležitého odôvodnenia rozhodnutia, a teda pre jeho arbitrárnosť.  

„Práve všetky tieto zásadné prvky, ktoré majú mať rozhodnutia orgánov štátnej moci, absentovali vo všetkých rozhodnutiach, ktoré dostávali ako na bežiacom páse obhospodarovatelia lesov od začiatku kauzy hlucháňa hôrneho, ktorú rozdúchali do dôsledkov nepremyslené aktivistické podnety na bruselskej pôde od roku 2016,“ dodáva ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska v aktuálnom statuse.

Naposledy zmenené: sobota, 23 marec 2024 18:58
Prečítané: 6300
(19 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.