Logo
Vytlačiť túto stránku

Na Přerovsku je situácia s bobrami neúnosná: Ničia krásne porasty, ohrozujú bezpečnosť ľudí

Pri rybníkoch na Polesí Svrčov na Přerovsku sa zabývali bobry. Radosť z toho nemajú lesníci a tiež zástupcovia přerovskej radnice, ktorej polesie patrí. Bobry totiž likvidujú tamojšie stromy, škody už idú do desiatok tisíc českých korún. Poškodené dreviny sú tiež nebezpečné pre turistov, ktorí do tamojších lesov často chodia na prechádzky. Napísal o tom portál iROZHLAS.cz.

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

„Nie je to príjemný sused. Ani nie je príjemné vidieť tu tie škody,“ hovorí Vít Navrátil, lesný hospodár, ktorý obchádza rybníky na Svrčove. Lemujú ich obhryzené stromy – hlavne vyrastené duby, buky a hraby. Mohutné kmene ležia tiež vo vode.

„Mrzí nás to veľmi, pretože je to prakticky najkrajší porast, ktorý tu na Svrčove máme a je týmto spôsobom výrazne poškodený, narušený. Ten porast tu mal minimálne ešte 30 - 40 rokov zostať,“ uvádza Vít Navrátil.

Niektoré stromy sú čiastočne natreté na bielo. „Je to repelent proti ohryzu zverí, ale veľmi to nezaberá. Neodrádza ho to v sto percentách, škody pôsobia ďalej aj napriek náterovej hmote,“ konštatuje Vít Navrátil, ktorý tipuje, že stromy ničia zhruba dva až tri bobry.

Podľa Petra Školouda z přerovského magistrátu je situácia neúnosná. Aby mesto zaistilo bezpečnosť tunajších ľudí, rozhodlo sa podať žiadosť o ulovenie tohto zákonom chráneného zvieraťa. „Bobor sa svojou činnosťou priblížil až do chatovej oblasti, kde by stromy mohli spadnúť na niektoré objekty," spomína s obavami Petr Školoud.

Link na celý článok: Přerov žádá o povolení odlovu bobrů | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

Naposledy zmenené: sobota, 24 február 2024 06:03
Prečítané: 1926
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.