Logo
Vytlačiť túto stránku

Minister Tomáš Taraba odporučil riaditeľovi Správy TANAP-u Petrovi Olexovi, aby sa vzdal funkcie: Pred štrnástimi rokmi neoprávnene ulovil vlka dravého

Riaditeľ Správy TANAP-u Peter Olexa pred rokmi usmrtil mimo lovnej sezóny vlka dravého. Z koristi si nechal lebku, ktorú skryl do mrazničky a mal ju priznať až neskôr, v rámci novej sezóny. Súd ho v roku 2014 uznal za vinného z pytliactva. Minister životného prostredia Tomáš Taraba odporučil Petrovi Olexovi, aby sa vzdal funkcie. Pravda uvádza, že na pytliactvo šéfa TANAP-u upozornil denník Korzár.

Doporučený Ilustračné foto: Ing. Ján Zamborský Ilustračné foto: Ing. Ján Zamborský

Pravda ďalej píše, že Peter Olexa v rozpore so zákonom o poľovníctve ulovil legálne držanou guľobrokovou kozlicou vlka dravého. V spise z roku 2014 sa uvádza, že to bolo na mieste a v čase, v ktorom je podľa zákona o poľovníctve lov vlka dravého zakázaný. Z takto neoprávnene uloveného zvieraťa si ponechal lebku, ktorú vyčistil, a potom ju držal v mieste svojho trvalého bydliska, čím porušil zákon, uviedol sudca. Súd Petrovi Olexovi uložil peňažný trest vo výške 300 eur, prepadnutie veci, konkrétne lebky vlka dravého, tiež mu zobrali zbraň.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba Petrovi Olexovi odporučil, že ak nechce byť súčasťou politického boja, mal by rezignovať, prípadne vyvodiť následky. Peter Olexa je podľa neho odborník, má dobrú víziu pre národný park a stojí za ním.

„Ministerstvo nemá odkiaľ vedieť, že niekto pred 14 rokmi zastrelil vlka. Zo zákona môžeme pozerať iba na výpis z registra trestov, ktorý má ten pán čistý. Z pohľadu zákona je bezúhonný, aj keď zastrelil vlka,“ cituje denník Pravda Tomáša Tarabu z videa na sociálnej sieti. Podľa poslanca SNS Rudolfa Huliaka išlo o individuálne zlyhanie a ostatných nominantov rezortu si chcú teraz lepšie preveriť.

Link na celý článok: Šéfa TANAP-u Olexu v minulosti odsúdili za pytliactvo. Z úlovku si nechal lebku vlka - Domáce - Správy - Pravda

Naposledy zmenené: štvrtok, 11 január 2024 15:12
Prečítané: 651
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.