Logo
Vytlačiť túto stránku

V TANAP-e sa opakujú krádeže dreva: Lesníci posilňujú hliadky v celom národnom parku

RTVS vo včerajšej spravodajskej reportáži informovala, že v Tatranskom národnom parku (TANAP) sa opakujú krádeže dreva. Svedčí o tom aj podnet od diváka, ktorý nakrútil zlodejov dreva v blízkosti rezervácie Poš. Zima je exponované obdobie a lesníci v týchto dňoch posilňujú hliadky v celom národnom parku.

Doporučený Ing. František Pisarčík v Lesoch mesta Spišská Belá Foto Jozef Marko Ing. František Pisarčík v Lesoch mesta Spišská Belá

Do redakcie RTVS dostali video, na ktorom vidieť, ako dvaja muži odnášajú z lesa kmeň stromu. „Nebolo to v prírodnej rezervácii Poš, ale bolo to v porastoch, ktoré sú súčasťou TANAP-u,“ povedal námestník Správy TANAP-u Slavomír Celer.

Niektorých neodradí ani hrozba väzenia. Aj v Lesoch mesta Spišská Belá, ktoré sú súčasťou TANAP-u, hliadky pravidelne narazia na čerstvé pne alebo na stromy, ktoré zlodeji poškodia, aby vyschli. „Za posledný rok sme zaevidovali zničenú plochu mladého lesného porastu na výmere jedného futbalového ihriska,“ uviedol konateľ Lesov mesta Spišská Belá František Pisarčík.

Palivové drevo ponúkajú lesníci aj priamo z Tatranského národného parku. Pokúšajú sa takto predísť tomu, aby obyvatelia vyrúbali najvzácnejšie stromy. „Tie povolenky vydáme na dva týždne, symbolické 10 eur zaplatia a máme vydaných 120 až 130 povolení za rok,“ informoval RTVS František Pisarčík.

O palivové drevo z TANAP-u je veľký záujem aj v osade pri Rakúsoch. Miestni sú naň odkázaní. „Nemám informácie o tom, že sa rúbe nelegálne. Ale vidím ich, ako si vozia na vozíkoch a majú lístok do siedmich centimetrov – väčšinou tie haluziny. Čistia les,“ skonštatoval v reportáži RTVS koordinátor aktivačných prác Obecného úradu Rakúsy Marek Miga.

Link na článok a reportáž: Krádeže dreva v TANAP-e sa opakujú - Správy RTVS

Naposledy zmenené: sobota, 06 január 2024 12:35
Prečítané: 3139
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.