Logo
Vytlačiť túto stránku

V rozpočte na rok 2024 pre pôdohospodárstvo 1,23 mld. eur: Rozvoj vidieka má podporiť vytvorenie 1 500 pracovných miest a 430 vidieckych podnikov

Celkové výdavky pre oblasť pôdohospodárstva sú na rok 2024 rozpočtované v sume 1,23 mld. eur. Okrem Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR oblasť pôdohospodárstva rozvíjajú a podporujú svojou činnosťou aj Slovenský pozemkový fond a Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, informuje na sociálnej sieti Ministerstvo financií SR.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Hlavnými cieľmi aktivít v pôdohospodárstve je konkurencieschopnosť a trvalá udržateľnosť poľnohospodárstva, rybného a lesného hospodárstva, zabezpečenie kvality potravinárskych výrobkov dostupných na slovenskom trhu, zlepšovanie životných podmienok vidieckeho obyvateľstva, podpora rozvoja vidieka.

V roku 2024 sú v rozpočte vyčlenené zdroje na podporu poľnohospodárstva, potravinárstva a lesníctva formou štátnej pomoci v objeme 68,5 mil. eur a prostriedky na dotačný systém formou národných podpôr vo výške 7,5 mil. eur. Tieto prostriedky sú určené okrem iného na podporu činností v poľnohospodárskej prvovýrobe, podporu potravinárskeho sektora, výskumu a vývoja v poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve či na kompenzovanie negatívnych vplyvov globálnej zmeny počasia na poľnohospodársku prvovýrobu.

V štátnom rozpočte sú vyčlenené prostriedky tiež na podporu a realizáciu prebiehajúceho projektu pozemkových úprav, základného systémového nástroja na racionálne usporiadanie vlastníckych a užívateľských vzťahov k poľnohospodárskej pôde a na revitalizáciu poľnohospodárskej krajiny. Vzhľadom na dôležitosť tohto projektu sú na vykonanie pozemkových úprav na vybraných katastrálnych územiach na najbližšie tri roky zabezpečené prostriedky vo výške 125 mil. eur.

Na podporu poľnohospodárstva a rozvoja vidieka v SR v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ je na rok 2024 navrhnutý aj vyšší objem prostriedkov zo zdrojov EÚ a zdrojov štátneho rozpočtu v rámci spolufinancovania v celkovej sume 936 mil. eur s cieľom zvýšiť konkurencieschopnosť a odolnosť poľnohospodárskeho sektora za súčasnej ochrany prírodných zdrojov a podporiť rozvoj vidieka, okrem iného vytvorením 1 500 pracovných miest a 430 vidieckych podnikov,“ uvádza v aktuálnom statuse rezort financií.

Naposledy zmenené: streda, 03 január 2024 14:30
Prečítané: 1152
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.