Logo
Vytlačiť túto stránku

Kompenzácia uhlíkových emisií a obnova lesov: Problematické investície do projektov, zameraných na znižovanie emisií

Kompenzácia uhlíkových emisií sa stáva hlavnou tému diskusií v súvislosti s ochranou klímy. Kompenzácia emisií je proces, kde jednotlivci či firmy financujú projekty zamerané na znižovanie emisií, avšak na to, aby bola táto náhrada naozaj efektívna, k nej treba zaujať ten správny postoj. Téme sa venuje portál SITA Klíma.

Doporučený Ilustračné foto: Ing. Boris Pekarovič Ilustračné foto: Ing. Boris Pekarovič

Portál SITA Klíma píše, že „kompenzácia uhlíkových emisií sa zvyčajne deje prostredníctvom investícií do projektov, ktoré majú pracovať s obnoviteľnými zdrojmi energií, dbať na obnovu lesov, a využívať technológie na zachytávanie uhlíka. Tento proces umožňuje organizáciám alebo jednotlivcom „vyrovnať“ ich uhlíkovú stopu.

V praxi je však táto činnosť problematická. Mnohé z veľkých podnikov kompenzovanie využívajú len ako zásterku – tvrdia, že sú uhlíkovo neutrálne tým, že kompenzujú viac emisií ako ich produkujú, pričom pokračujú v neobmedzenom obchodnom raste. Preto by tento krok nemal byť iba priepustkou, ktorá umožňuje firmám pokračovať v zabehnutých praktikách. Mal by dopomôcť k tomu, aby sa znižovala uhlíková stopa.

Slovensko v súčasnosti čelí viacerým výzvam aj príležitostiam v oblasti uhlíkových emisií a klimatickej politiky. Krajina je viazaná na splnenie klimatických a energetických cieľov Európskej únie do roku 2030, ako aj na dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050. „Z predikcií napríklad vyplýva, že Slovensko do roku 2030 dokáže znížiť emisie CO2 o 55 % v porovnaní s rokom 1990,“ informoval na svojom webe rezort životného prostredia.“

Link na celý článok: Má zmysel kompenzovať uhlíkové emisie? - SITA Klíma

Naposledy zmenené: pondelok, 18 december 2023 07:02
Prečítané: 523
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.