Logo
Vytlačiť túto stránku

Josef Opletal a sídlo československých štátnych lesov v Prahe: Prvé významné lesnícke miesto v Českej republike

Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Vladimír Vnuk spoločne s námestníkom ministra zemědělství ČR Radekom Lančom prevzali záštitu nad slávnostným odhalením 62. významného lesníckeho miesta „Josef Opletal a sídlo česko-slovenských štátnych lesov v Prahe“, ktoré je zároveň prvým významným lesníckym miestom na území Českej republiky. Agrorezort o tom informoval v tlačovej správe. 

Doporučený Foto: MPaRV SR Foto: MPaRV SR

„Za prvé významné lesnícke miesto v ČR bola vyhlásená budova niekdajšieho Generálneho riaditeľstva česko-slovenských štátnych lesov a majetkov, ktorej vznik je úzko spätý s pôsobením Josefa Opletala, signifikantnej osobnosti česko-slovenského lesníctva. Tento rok si pripomíname až tri dôležité výročia spájajúce sa s týmto významným dejateľom, ktorý sa na viac, ako 60 rokov stal jednou z kľúčových postáv, pokiaľ ide o rozvoj lesníckeho sektora v oboch štátoch,“ uviedol slovenský rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Štátny tajomník Vladimír Vnuk: „Pôsobenie pána Opletala, ako prvého riaditeľa novovzniknutých Štátnych lesov a majetkov v Banskej Bystrici, dekana a neskôr rektora na Vysokej škole zemědělskej v Brne či generálneho riaditeľa štátnych lesov a majetkov v Československu, zanechalo výraznú stopu v mnohých centrálnych lesníckych a vzdelávacích inštitúciách, a zároveň prispelo k zveľaďovaniu česko-slovenského lesníctva.“

Samotné podujatie, organizované Národným zemědělským múzeom v Prahe v súčinnosti so štátnym podnikom LESY SR resp. Lesníckym a drevárskym múzeom vo Zvolene ako garantom iniciatívy významných lesníckych miest, umožnilo podľa agrorezortu odovzdanie pomyselnej štafety tvorby siete významných lesníckych miest českým partnerom.

Prečítané: 394
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.