Logo
Vytlačiť túto stránku

Štátny tajomník envirorezortu o fungovaní prírodného parku vo Švajčiarsku: Hlavným zámerom je zachovanie tradičného gazdovania na vidieku, maloplošné chránené územia sú plne rešpektované

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa v aktiálnom statuse na sociálnej sieti píše, že v rámci zahraničnej pracovnej cesty sa stretol aj s Florentom Liardetom, riaditeľom regionálneho prírodného parku Gruyère Pays-d'Enhaut. Tento prírodný park je blízko Ženevy a má rozlohu 630 km2. Je jedným z najväčších prírodných parkov v krajine a žije v ňom 16 000 obyvateľov.

Doporučený Stretnutie v prírodnom parku vo Švajčiarsku Zdroj: FB stránka Filipa Kuffu Stretnutie v prírodnom parku vo Švajčiarsku

„Cieľom stretnutia priamo v prírodnom parku bolo oboznámenie sa s fungovaním, cieľmi a legislatívnou úpravou v prírodných parkoch a prírodných prímestských parkoch, s poukázaním na hlavné rozdiely medzi jediným národným parkom a prírodnými parkami vo Švajčiarskej federácii.

Pýtal som sa aj na projekty vytvorené správou prírodného parku, ktorých hlavným zámerom je trvalo udržateľné hospodárenie parku, osveta, udržiavanie kvality prírody, biodiverzity a územia, a hlavne zachovanie a udržanie tradičného gazdovania na vidieku. Na území prírodných parkov sú aj dedinky a sídla, okrem miest, ktoré nemôžu byt ich súčasťou.

V prírodnom parku riaditeľstvo nevie nič prikázať ani zakázať “v mene ochrany prírody”. Jednoducho ľudia a ich hospodárenie tam funguje ďalej. A práveže je podporované zo strany vedenia parku. Ochrana prírody je zachovaná v tom zmysle, že sú plne rešpektované maloplošné chránené územia, ich existencia a najvyššia ochrana.

Samozrejme, nemohla chýbať ani malá ukážka regionálneho prírodného parku priamo v teréne, aj keď počasie veľmi neprialo. Krásy švajčiarskej prírody sú v mnohom podobné tým na Slovensku. No a koľko teda má zamestnancov tento prírodný park? Šestnástich, z nich traja pracujú na plný úväzok… a fungujú. V rámci územia parku majú dve miesta, kde sídlia,“ opísal nadobudnuté poznatky štátny tajomník Filip Kuffa.

Titulok a redakčná úprava: Lesmedium.sk

 

Prečítané: 1615
(8 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.