Logo
Vytlačiť túto stránku

Víchrica z 19. novembra 2004 bola zaradená medzi 10 najničivejších za posledných 30 rokov: Lesníci obnovili polovicu vetrom zničeného lesa, o zvyšok sa postarala príroda

Včera uplynulo 19 rokov, čo sa Tatrami prehnala ničivá víchrica. Vietor zničil 12 600 hektárov lesa, napáchal nielen rozsiahle materiálne škody, ale vyžiadal si aj jeden ľudský život. O sile tatranskej bóry svedčí i fakt, že bola zaradená medzi desať najničivejších európskych vetrových kalamít za posledných tridsať rokov, informuje na sociálnej sieti Správa TANAP-u.

Doporučený Vysoké Tatry po ničivej víchrici z 19. novembra 2004 Zdroj: FB stránka Správy TANAP-u Vysoké Tatry po ničivej víchrici z 19. novembra 2004

„Kalamita zasiahla najmä centrálnu časť Tatier, čiže zhruba územie od Štrbského Plesa po Tatranské Matliare. V rámci Projektu rekonštrukcie, revitalizácie a obnovy zničených lesných ekosystémov, ktorého cieľom bolo vytvorenie stabilných lesov s prírode blízkou štruktúrou, sa lesníkom podarilo obnoviť zhruba polovicu vetrom zničeného územia. O zvyšok sa postarala príroda.

Veterná smršť bola výzvou i pre výskumníkov, ktorí svoju pozornosť zamerali na sledovanie vývoja lesných ekosystémov na plochách so spracovanou i nespracovanou kalamitou. Tie porovnávali s územiami, ktorým sa vietor vyhol i tými, kde úradoval oheň a lykožrút. Mimochodom, práve počas tzv. pokalamitného výskumu bola po prvýkrát na Slovensku použitá metóda „Eddy Covariance“ na meranie uhlíkovej bilancie s využitím veží,“ uvádza o kalamite z 19. novembra 2004 Správa TANAP-u v aktuálnom statuse.

Prečítané: 690
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.