Logo
Vytlačiť túto stránku

Zväčšenie lesnatých oblastí v EÚ za posledných 30 rokov o 10 percent: Slovensko je siedmou najlesnatejšou krajinou, plocha lesných porastov dlhodobo narastá

V poslednom desaťročí Európa čelila globálnemu problému – strate lesov. Podľa štatistík Eurostatu, lesy zaberajú 39 % území Európskej únie, zatiaľ čo celkový podiel je len 31 %. Od roku 1990 sme v Európskej únii zaznamenali zväčšenie lesnatých oblastí o 10 %, čo je plocha zodpovedajúca súhrnnej rozlohe Maďarska a Slovenska, referuje portál Euronews a informáciu publikuje SITA Klíma.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Krajiny, ktoré majú najväčší problém s odlesňovaním, ako sú Holandsko a Dánsko, najviac príjmov čerpajú práve z využívania odlesňovanej pôdy, takže, premena ich poľnohospodárskych plôch na lesnaté oblasti by viedla k poklesu príjmov a ziskov.

Treba poznamenať, že spotreba EÚ predstavuje takmer 10 % celosvetového odlesňovania, preto na začiatku tohto roka Európsky parlament schválil opatrenia s cieľom predchádzať odlesňovaniu a vyrábať produkty, ktoré by zamedzili tento problém,“ píše portál SITA Klíma.

Podľa štatistík Eurostatu z roku 2020 je Slovensko siedmou najlesnatejšou krajinou EÚ spomedzi všetkých členských krajín. „Výmera lesnej pôdy a lesných porastov na Slovensku dlhodobo narastá. V roku 2020 dosiahla výmera lesných porastov 1 951,5 tis. ha, od roku 1990 sa tak zvýšila (najmä zmenou využívania pôdy) o 29,8 tis. ha, t. j. o 1,55 %,“ uvádza na svojom webe Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Link na celý článok: Ktoré európske krajiny majú problém s odlesňovaním? Ako je na tom Slovensko? - SITA Klíma

Naposledy zmenené: pondelok, 06 november 2023 12:39
Prečítané: 888
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.