Logo
Vytlačiť túto stránku

Reprezentatívna organizácia vlastníkov lesov nechce a nemôže byť súčasťou politického zápasu: Najdôležitejší bude kvalitný vládny program v starostlivosti o vidiecku krajinu

Predseda ÚNIE regionálnych vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Ing. Milan Ovseník a podpredsedovia tejto reprezentatívnej stavovskej organizácie Ing. Juraj Vanko, Ing. Ján Lach a Ing. Ingrid Vanerková dnes zverejnili stanovisko ÚNIE regionálnych vlastníkov neštátnych lesov Slovenska k nominácii Ing. Rudolfa Huliaka za Slovenskú národnú stranu na post ministra životného prostredia.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„ÚNIA regionálnych vlastníkov neštátnych lesov Slovenska združuje 12 regionálnych združení vlastníkov lesov. Členovia našich regionálnych združení sú vlastníkmi vyše štvrtiny všetkých lesných pozemkov na Slovensku. ÚNIA sa vždy deklarovala ako nadstranícka organizácia, ktorej hlavným zmyslom je reprezentovanie oprávnených záujmov svojich členov, združujúcich neštátnych vlastníkov lesov. Túto činnosť môže vykonávať iba vtedy, ak je otvorená rozhovorom so všetkým stranami a reprezentantmi štátu.

ÚNIA je hlboko presvedčená, že úspešná a veľkou väčšinou obyvateľstva akceptovaná ochrana životného prostredia je možná len v konštruktívnej spolupráci všetkých partnerov. Musíme konštatovať, že komunikácia s predstaviteľmi, reprezentujúcimi štátnu politiku ochrany prírody v uplynulom období bola mimoriadne komplikovaná a často sme pociťovali, že otázka súkromného vlastníctva sa považuje za úplne podružnú.

ÚNIA preto pred voľbami oslovila 13 relevantných strán, hnutí a koalícií jednoduchým dotazníkom, v ktorom sme položili 7 otázok, ktoré sú pre nás zásadné. Na náš prieskum zareagovalo 7 strán – včítane všetkých troch strán črtajúcej sa vládnej koalície. Všetky zhodne podporili naše stanoviská. Žiaľ, len veľmi málo strán a kandidátov tieto zásadné otázky ÚNIE povýšilo na významnú prioritu svojho volebného programu. Okrem pár politikov, medzi ktorými bol aj Ing. Rudolf Huliak, a myslíme si, že aj to bolo dôvodom zisku mimoriadne veľkého počtu preferenčných hlasov.

Sme si vedomí, že súčasná nejasná situácia okolo jeho vymenovania za ministra životného prostredia je súčasťou širšieho politického zápasu, ktorého súčasťou ÚNIA nechce a ani nemôže byť. Privítame akúkoľvek nomináciu Ing. Rudolfa Huliaka do takej funkcie, v ktorej môže významným spôsobom spolutvoriť štátnu politiku ochrany životného prostredia spôsobom, aby boli zohľadnené aj oprávnené nároky a záujmy neštátnych vlastníkov lesov, na ktoré sa v štátnych politikách nebude zabúdať.

Za najdôležitejšiu úlohu najbližších dní považujeme vytvorenie kvalitného vládneho programu v oblasti starostlivosti o vidiecku krajinu, v ktorej bude prebiehať živá spolupráca človeka s prírodou. ÚNIA je samozrejme otvorená takejto diskusii a má dostatok fundovaných odborníkov, ktorí môžu prispieť ku kvalitnému programovému dokumentu.

Od vládneho programu očakávame, že dá odpovede na výzvy, ktoré pred nás stavia klimatická zmena tak, aby sa na nás nezabúdalo a pri živej spolupráci človeka s prírodou spojil súkromných vlastníkov lesov, lesníkov a ochranárov v ich spoločnom úsilí o lepší a kvalitnejší stav lesov na Slovensku,“ uvádza sa vo vyhlásení ÚNIE regionálnych vlastníkov neštátnych lesov Slovenska.

 

Naposledy zmenené: pondelok, 23 október 2023 10:21
Prečítané: 1484
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.