Logo
Vytlačiť túto stránku

Rudolf Huliak v televízii TA3: Nechcem vyvraždiť populáciu medveďa hnedého, ale chcem, aby ľudia mohli pestovať plodiny a hubári v lesoch v pokoji hubárčiť

Moja nominácia vyvolala kvílenie neziskoviek, hovorí Huliak. Šíri najabsurdnejšie konšpirácie, reaguje Stohlová. Takto znie titulok článku na portáli spravodajskej televízie ta3.com, ktorý v úvode napísal, že Rudolf Huliak šíri na Facebooku nenávisť voči ochranárom, klimatickým aktivistom a LGBTI+ ľuďom. Medvede označuje za biologickú zbraň. Tesne pred voľbami zdieľal hoax o tom, že Michal Šimečka chce výrazne zdražovať pivo. Líder progresívcov Dankovu kandidátku do parlamentu ostro kritizoval s tým, že do svojich radov berie partičku dezinformátorov. Líderka zelených tém u progresívcov Tamara Stohlová mu bola dôstojnou oponentkou. Obaja sa stretli v Téme s Braňom Králom. Z článku vyberáme niektoré pasáže, zverejňujeme link na celý článok a televíznu diskusiu.

Doporučený Zdroj: www.ta3.com Zdroj: www.ta3.com

Rudolf Huliak v úvode debaty pripomenul veľkú mieru vášní, ktoré spôsobila jeho nominácia na ministra životného prostredia. Sám sa prezentoval ako schopný znalec pomerov v envirorezorte s dlhoročnou praxou v samosprávnej politike a poľovníctve.

Rudolf Huliak spochybnil efektivitu zásahových tímov. Následne, po konfrontácii s jeho bývalými populistickými výrokmi, v ktorých označil medveďa za biologickú zbraň, miernil svoj slovník. „Nechcem vyvraždiť populáciu medveďa hnedého, ale chcem, aby ľudia mohli pestovať plodiny a hubári v lesoch v pokoji hubárčiť,“ zdôraznil.

Bývalá pracovníčka neziskovej organizácie Greenpeace pripomenula, že „počet medveďov nekoreluje s počtom medveďov.“ Spomenula štatistiky z minulosti, keď bola populácia medveďa menšia. „Keď bolo medveďov 500, už vtedy sa hovorilo, že ich je priveľa,“ dodala.

Podľa nej je téma okolo medveďov zneužívaná a namiesto odborných štúdií sa poukazuje na niekoľko videí, ktoré nezobrazujú bežnú realitu. „Zo šírenia strachu sa snažia politické strany vytĺkať lacné politické body,“ pripomenula budúca poslankyňa parlamentu.

„Slovensko má najväčšiu biodiverzitu. Európska únia nás dáva, naše lesníctvo v 70. rokoch, za vzor aj okolitým štátom,“ argumentoval Rudolf Huliak. Tamara Stohlová spochybnila jeho argument tvrdením, že pokiaľ by sme boli premiantmi v ochrane prírody, neviedol by voči nám Brusel žalobu za nedostatočnú ochranu niektorých druhov živočíchov.

Menovite sa venovala ochrane hlucháňa hôrneho. Práve pre intenzívnu ťažbu dreva v miestach, kde hlucháň na Slovensku žije, podala Európska komisia pred troma rokmi žalobu.

Tamara Stohlová následne porovnávala Slovensko a krajiny Západnej Európy. „Tam sa nikto nesústredí na ťažbu dreva, ale na turizmus a využiteľnosť lesa," vyjadrila sa. Tento segment má podľa enviromentalistky oveľa väčší prínos, ako lesy využiť a v ňom je budúcnosť, nie v ťažbe.

V závere vypätej debaty bolo konštatovanie moderátora, že základom v budúcej ochrane prírody je nájsť rovnováhu. Práve balans medzi zásahmi lesníkov a snahou ochranárov je jadrom každého sporu o životné prostredie.

Link na celý článok a reláciu Téma: Moja nominácia vyvolala kvílenie neziskoviek, hovorí Huliak. Šíri najabsurdnejšie konšpirácie, reaguje Stohlová | ta3

Prečítané: 25062
(47 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.