Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesníci pre zelené múzeá: Modernizácia Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene s použitím ekologických materiálov

Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) vo Zvolene sa spolu s múzeom v maďarskom Szilvásvárade zapojilo do cezhraničného europrojektu Lesníci pre zelené múzeá. Z eurofondov plánujú zrekonštruovať a rozvíjať lesnícke múzeá so zreteľom na zlepšenie zelenej infraštruktúry v dobe klimatickej zmeny. Ako pre TASR uviedlo LDM, prínosom projektu je zdôraznenie riešení prospievajúcich k zmierneniu dosahov klimatickej zmeny na spoločnosť a šírenie povedomia o nutnosti hľadať postupy, ktoré pomôžu zvrátiť negatívne dosahy ničenia ekosystémov v minulých storočiach.

Doporučený Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene Zdroj: FB stránka LaDM Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene

„Partneri spravujú múzejné inštitúcie, ktoré viac či menej obklopuje prírodné prostredie. Múzeum vo Zvolene sídli v malom ostrovčeku nekultivovanej zelenej plochy uprostred mesta - výrazného tepelného ostrova. Projekt preto rieši zmiernenie jeho dosahov doplnením zelene, rozšírením jej plochy, podporou vodozádržných funkcií slúžiacich aj na ochladzovanie ovzdušia, úsporou energie a spája možnosť aktívneho oddychu a pohybu s informačno-kultúrnou funkciou," informovalo o projekte Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene na portáli Teraz.sk.

Všetky stavebné úpravy ako súčasť modernizácie múzea sú navrhnuté s ohľadom na použitie ekologických materiálov a zachovaním doteraz funkčnej zelene. Pozitívne historické skúsenosti lesníkov, ktorí v minulosti pracovali v bývalej monarchii, budú stvárnené cez aktivity - výstavy, areál s pohybovými prvkami a učebňu lesnej pedagogiky. V rámci Lesníckeho múzea Aladára Zilahyho v Szilvásvárade bude predmetom projektu modernizácia budovy s cieľom zníženia energetickej náročnosti a energetických strát. Cezhraničnosť projektu podporia výmenné výstavy, fotosúťaž, výmenné exkurzie a spoločná konferencia.

TASR dodala, že partnermi pri podaní projektu sú LESY SR ako zriaďovateľ LDM na slovenskej strane a Egerské lesy na maďarskej strane. Realizácia projektu je na slovenskej strane vyčíslená na vyše 911 617 eur, na strane maďarského partnera na 731 257 eur.

Zdroj: Zvolenské Lesnícke a drevárske múzeum má byť zelenšie (teraz.sk)

Prečítané: 605
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.