Logo
Vytlačiť túto stránku

Turčianske regionálne združenie vlastníkov lesov: Sklamanie z vyhlásenia Národného parku Veľká Fatra, jeho zón a ochranného pásma. Pripravujeme návrh podania na Ústavný súd SR

S veľkým prekvapením a sklamaním sme zaregistrovali, že dočasne poverená vláda Slovenskej republiky 4. októbra 2023, tri dni po vyhlásení výsledkov volieb do Národnej rady SR, schválila Nariadenie Vlády Slovenskej republiky, ktorým sa vyhlasuje Národný park Veľká Fatra, jeho zóny a ochranné pásmo, uvádza sa v tlačovej správe Turčianskeho regionálneho združenia vlastníkov lesov.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Považujeme za dôležité informovať verejnosť, že toto nariadenie vlády bolo schválené napriek zásadným námietkam neštátnych vlastníkov pozemkov na území Národného parku Veľká Fatra, pričom približne 50 % rozlohy národného parku je vo vlastníctve neštátnych subjektov.

Fakticky neprebehla žiadna diskusia medzi vyhlasovateľom a vlastníkmi a drvivá väčšina oprávnených námietok bola bez diskusie zamietnutá. Schválená zonácia, v protiklade s medializovanými vyhláseniami, zásadným spôsobom obmedzuje a ohrozuje oprávnené ústavné práva vlastníkov.

Turčianske združenie vlastníkov lesov, v spolupráci s Úniou regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska, pripravuje návrh podania na Ústavný súd SR, ktorý by mal posúdiť, či spomínané nariadenie vlády, ako aj niektoré ustanovenia Zákona o ochrane prírody a krajiny č. 543/2002 Z. z., sú v súlade s ústavne garantovanou ochranou súkromného majetku.,“ hovorí Mgr. Ladislav Rosival, predseda Turčianskeho regionálneho združenia vlastníkov lesov.

 

Naposledy zmenené: piatok, 06 október 2023 05:43
Prečítané: 2737
(15 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.