Logo
Vytlačiť túto stránku

Stály sekretariát lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO bude na Slovensku: Líder v riadení Starých bukových lesov a bukových pralesov Karpát a iných regiónov Európy

Na Slovensku bude sídliť Stály sekretariát lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO. Jeho zriadenie spečatili podpisom medzinárodnej dohody zástupcovia Slovenska a Rakúska. Úrad začne fungovať od 1. januára 2024. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva životného prostredia SR Tomáš Ferenčák.

Doporučený Bukové lesy na hrebeňoch Polonín Foto: archív Lesmedium.sk Bukové lesy na hrebeňoch Polonín

Úlohou úradu bude poskytovať odbornú pomoc, vytvoriť potrebné podmienky a základňu pre medzinárodnú spoluprácu so zmluvnými krajinami, ďalšími štátnymi inštitúciami, akademickou obcou a mimovládnymi organizáciami pri ochrane lesov zaradených do lokality svetového prírodného dedičstva. 

„Slovensko prevezme pozíciu lídra v riadení lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy, ktorá je aktuálne najväčšou sériovou lokalitou, zapísanou na zozname svetového prírodného dedičstva s 94 komponentmi v 18 krajinách Európy," uviedol na portáli Teraz.sk Tomáš Ferenčák.

Podstatou národných parkov a všetkých chránených území je podľa štátnej tajomníčky MŽP Kataríny Butkovskej ochrana bohatej, jedinečnej a nenahraditeľnej prírody. „Všetky naše kroky smerujú k tomu, aby sme tieto vzácne lokality odovzdali nasledujúcim generáciám v lepšom stave, v akom sme ich zdedili my. Teší ma, že dohliadať na to má práve nový úrad," poznamenala Katarína Butkovská.

Link na celý článok: Envirorezort: V SR bude sídliť sekretariát lokality UNESCO (teraz.sk)

Prečítané: 478
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.