Logo
Vytlačiť túto stránku

Vedci chcú premeniť oxid uhličitý na zelenú energiu: Cieľom je znížiť jeho emisie a globálne otepľovanie

Globálne otepľovane zostáva jedným z najdiskutovanejších problémov dnešnej doby. Vedci, politici a verejnosť hľadajú riešenia na zmiernenie tohto problému, pričom jedným z hlavných vinníkov globálneho otepľovania je emisia uhlíka. Napísal o tom portál SITA Klíma podľa informácií uverejnených na www.ec.europa.eu

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Oxid uhličitý (CO2) je považovaný za hlavný skleníkový plyn zodpovedný za globálne otepľovanie. Skleníkové plyny zachytávajú tepelné žiarenie z povrchu Zeme a zadržiavajú ho v atmosfére, čím sa zvyšuje teplota na povrchu planét. To vedie k extrémnym poveternostným podmienkam, stúpajúcej hladine a ďalším následkom pre životné prostredie.

Zelená energia alebo obnoviteľná energia, sa zdá byť jedným z najľahších spôsobov, ako znížiť emisie CO2 a globálne otepľovanie. Zelená energia sa vyrába z obnoviteľných zdrojov, ako sú slnečná energia, veterná energia, vodná energia a biomasa,“ uviedol portál SITA Klíma.

Je možné premeniť CO2 na zelenú energiu? Touto otázkou sa zaoberal izraelský biochemik Arren Bar-Even, ktorý zomrel v roku 2020 vo veku 40 rokov. Vedec bol priekopníkom projektu, ktorý sa nazýval eForFuel a ktorý bol financovaný z prostriedkov EÚ na vývoj biopalív z CO2.

Konkrétne sa experimentovalo s baktériami E coli pri výrobe propánu a izobuténu, ktoré sa dajú premeniť na náhrady paliva. Napriek svojej predčasnej smrti prišiel Bar-Even na niektoré spôsoby premeny CO2 na užitočné zlúčeniny a vďaka nemu myšlienka zmeniť hlavného vinníka globálneho otepľovania na zelenú energiu sa stáva reálnejšou.

Link na celý článok: Hlavný vinník globálneho otepľovania ako zelená energia? - SITA Klíma

 

Prečítané: 548
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.