Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci pôdy budú spolupracovať s aktivistami pri ochrane mokradí: Aj im záleží na prírodných klenotoch

Hoci sú mokrade potrebné a užitočné, mnohé postupne vysychajú. Ochranári a občianski aktivisti sa rozhodli spolupracovať a zachrániť vzácne mokrade v Kremnickom a Štiavnickom pohorí. Minulý rok sa občianskemu združeniu Voda pre klímu podarilo získať nórsky grant v sume takmer 700-tisíc eur. Investuje ich do záchrany piatich vzácnych biotopov. RTVS sa téme venovala v spravodajskej reportáži.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Cieľom je v podstate nejakým spôsobom, keď aj nie vyslovene vrátiť späť tie mokrade do pôvodného stavu, v každom prípade aspoň skúsiť korigovať ten negatívny vývoj,“ povedal Ivan Matušek z OZ Voda pre klímu environmentálne technológie.

Spomínané občianske združeniu pred nedávnom podpísalo zmluvu o spolupráci s vlastníkom pozemkov pri obci Bartošova Lehôtka, na ktorých sa nachádza časť mokradí. Tým je Biskupský úrad v Banskej Bystrici. „Chceme spolupracovať, chceme pomáhať pri všetkých aktivitách. Chceme ich skrátka robiť spoločne. Nechceme, aby nás nejako obchádzali. Aj nám záleží na ochrane klenotov, ktoré tu máme. Ide aj o spomenutú mokraď,“ vysvetlil ekológ Karol Pepich z Biskupského úradu v Banskej Bystrici.

Link na reportáž a článok: Ochranári sa snažia zachrániť mokrade - Správy RTVS

Prečítané: 500
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.