Logo
Vytlačiť túto stránku

V Austrálii stopli zelené vymývanie mozgov o elektromobiloch: Prevencia pred klamlivými informáciami o nulových emisiách

Výrobcovia elektrických áut o nich často tvrdia, že majú nulové emisie. To ale nie je pravda. V Austrálii to budú odteraz považovať za zavádzanie spotrebiteľov. A to so všetkým, čo k tomu patrí. Píše o tom denník Pravda.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Austrálska komisia pre ochranu spotrebiteľov ACCC odporučila výrobcom elektrických áut, aby zvážili pri tvrdení, že ide o autá s nulovými emisiami, ich celkový vplyv na životné prostredie, nielen emisie, ktoré vytvárajú počas jazdy. Inak bude najvyšší kontrolný úrad pre spotrebiteľov považovať takéto tvrdenia za „greenwashing“, teda za zelené vymývanie mozgu. ACCC dokonca hrozí, že ak sa automobilky dopustia takéhoto zavádzania zákazníkov, bude im udelená finančná sankcia.

Podľa správy komisie musia výrobcovia elektromobilov zahrnúť do výpočtu emisií CO2 všetky emisie, teda aj emisie, ktoré súvisia s ťažbou surovín, výrobou, dopravou či nabíjaním elektromobilov. To ešte predtým, než začnú propagovať elektromobily ako autá s „nulovými emisiami“. Koľko emisií vzniká v životnom cykle elektromobilu, uvádzať nemusia. Je to len prevencia pred klamlivými informáciami. ACCC spoločnostiam odporúča, aby formuláciu, že „auto má nulové emisie“, zmenili na formuláciu, že „auto má nulové výfukové emisie“,“ uvádza portál Pravda.sk.

Link na celý článok: Prvý kontinent zakázal automobilkám propagovať elektromobily ako autá s nulovými emisiami - Magazín - Auto - Pravda

Prečítané: 2144
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.